10 супер филма от зимното издание на Master of Art

Claudia Cardinale в Клаудия, мистериозната (2018)

Филмовият фестивал Master of Art играе сигурно и организира шестото си издание изцяло онлайн с програма от непоказвани досега 15-ина пълнометражни премиери и още толкова добре познати и многократно награждавани фаворити от минали години, които нямаме нищо против да гледаме още веднъж. Ето кои са новите документални филми за архитектура, всевъзможно изкуство, дизайн, мода, литература, музика, танц, фотография, театър и кино от зимния Master of Art:

Жителите на София си имат Витоша, тези на Копенхаген се възползват от изкуствената планина на Bjarke Ingels – суперзвездата, която решава да превърне покрива на голям завод за преработка на отпадъци в ски писта в самия център на датската столица. И как да не го реши, след като името на фирмата му е Bjarke Ingels Group, съкратено на BIG, нали? Да си направиш планина проследява целия амбициозен процес зад CopenHill – на пръв поглед мегаломански, но всъщност много визионерски проект, който съчетава индустрията за управление на отпадъци с впечатляващо градско пространство за отмора по най-добрия начин. .

Federico Fellini я нарича Claudia, misteriosissima! в трейлъра на своя шедьовър Осем и половина. Трейлърът на документалния филм Клаудия, мистериозната не дава много яснотa как точно ще ни запознае с филмовата легенда, но това няма значение – говорим за изключителна актриса с над 150 филма зад гърба си, така че няма как да е скучно. Родена в Тунис, открита на 18 и звезда едва на 20, Cardinale е работила с великани като Fellini, Luchino Visconti и Sergio Leone.

Варшавското гето е създадено, за да разруши полската столица. Варшава: Разделен град е поглед върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри от началото на 40-те, заснети с любителска 80милиметрова камера.

Самотните, спокойни и социално дистанцирани катрини на Edward Hopper придобиха неочаквана актуалност покрай пандемията. Филмът Едуард и Джо Хопър: Несдържаната тишина обаче е посветен на неговата муза Josephine и нейните стремежи да се докаже като художник в сянката на такъв гений. Три десетилетия след нейната смърт, жената в сянка най-после е във фокуса на вниманието.

Монреал в светлината на спомените представя изключителната арт инсталация Cité Mémoire, която разказва 400-годишната история на втория по големина град в Канада чрез гигантски прожекции по каменните стени на старата част – вдъхновяващ проект, който кара жителите на Монреал да забавият ритъма, да се огледат и да дишат дълбоко, докато човешките истоприи на персонажите от миналото изплуват пред очите им.

Творбите на Modigliani са сред най-разпознаваемите в историята на модерното изкуство, но за самия творец се знае твърде много. Базираният на научно изследване филм разкрива неизвестни факти около митовете, обкръжаващи живота на италианския художник и бохем. Модиляни и неговите тайни може да се гледа и безплатно в YouTube канала на Arte.

Хлябът наш насъщен е пълен с истории за работа, любов, секс, смърт, бежанци, социална справедливост, контракултура, изкуство и какво ли още не. Така де, всеки човек има съкровена връзка с хляба, който е в центъра на човешкия живот и творчество поне от десет хиляди години. Филмът на Darrell Varga изследва именно това.

Историята на Kubota започва от времето, което прекарва като военопленник в Русия през Втората световна война. Красиво заснети възстановки пресъздават този труден, но ключов период в живота му. Докато гние в своята килия, Kubota си създава собствена представа за сибирския залив, който по-късно ще вдъхнови проекта му Симфония на светлината – серия кимона, илюстриращи грандиозния характер на вселената. Документалният филм Кимоната на Кубота. История върху коприна разказва за Tsujigahana – традиционна техника за декориране на текстил, усъвършенствана от Itchiku Kubota в продължение на десетилетия и прокарала пътя за колаборации между японското изкуство и света на модата като тази на Takashi Murakami с Louis Vuitton.

Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре е интимен портрет на един от най-известните документални фотографи на XX век, снимал президенти, папи, филмови звезди, обикновени хора и техните животни – абсолютен Magnum гений, който се завръща в Хавана след десетилетия, за да снима още един специален проект.

Човекът с лулата e среща с професор Иван Веселинов – режисьор, артист и поет, който броди из празните софийски улици, пълни кладата с тютюна на своите спомени и превръща живота в дим. Филм на режисьора Андрей Кулев разказва за съдбата на три поколения, преминали през всички обрати на нашето съвремие.

Master of Art e от 12 до 28 февруари в онлайн платформата Neterra.TV+. Пълен достъп до всички заглавия струва 25 лева, а пакет с 15 филма по избор – 15 лева. Всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен в лимитирания пакет за 15 лева, да се знае.