Седмият епизод на Касъл Рок е един от най-силните на годината

Още преди своята премиера, Касъл Рок респектира с екип. Новата ТВ антология на Hulu е вдъхновена от разказите на царя на ужасите Stephen King, продуцирана от сай-фай майстора J.J. Abrams и с участието на 70-арската легенда Sissy Spacek и единия брат от скандинавската актьорска династия Skarsgård. За щастие, големите очаквания се оправдават още от първия епизод на жанров сериал на границата между хорър и психологическа драма, който лесно може да бъде съсипан в неопитни ръце, разказващ историята на семейство от забравен от Бога град в най-северноизточния щат Мейн. Трагедията намирисва от самото начало, но пътищата до нейното разгръщане остават мистериозни, колкото и въвеждащата завръзка – след самоубийството на пенсиониращия се директор на местния затвор, в подземията на изоставено крило е намерен млад мъж (Bill Skarsgård), заключен в клетка вместо в килия и за когото в регистрите няма нито дума.

Идентичността (и способностите) на върлинестото момче, което едва обелва дума, постепенно проправят път на още мистерии. Неизказаните тайни на семейството започват да изплуват в първите епизоди, които представят и другите основни играчи – осиновеният син на семейството (Andre Holland) е чернокож адвокат на осъдени на смърт затворници, отдавна напуснал града; майка му (Spacek) се бори със загубата на своя разсъдък, приятелката му от детинство (Melanie Lynskey) взима опиати, за да спре да чува мислите на другите, а бившият шериф на града (Scott Glenn) вече е заел мястото на починалия при неясни и травмиращи обстоятелства баща – някогашният суров градски свещеник. Тайна след тайна, завой след завой сюжетът се разгръща с упояваща енигматичност, за да дезориентира зрителя с разнопосочни сигнали, пълзящо напрежение и треска за осмисляне на откъслечни мигове, полвинчати намеци и загатнати възможности за развръзка.

В седмия епизод Царицата обаче, Касъл Рок надминава себе си с брутален поглед към хронологията на събитията през очите на Spacek и призмата на дегенеративните заболявания на нервната система. Изиграла най-емблематичния женски персонаж на американския писател, когато 27-годишната червенокоса красавица с кукленско лице и извънземни очи влиза в ролята на Carrie, 40 години по-късно Spacek прави нов връх в кариерата си с роля с негов материал като уязвима, болна от Алцхаймер жена. Епизодът използва болестта, за да изиграе линейното време – Spacek пътува през годините като през лабиринт от спомени, за да мине през най-ярките епизоди от трагичната семейна биография и да започне да запълва празните й полета.

Освен пример за великолепно поднесено повествование и забележителна актьорска игра, Царицата е оригинален, силно въздействащ и особено емпатичен прочит на това какво е да си болен от деменция, запълвайки кадрите на привидна разсеяност на Spacek от първите шест епизода със свирещи по тънките струни моменти на страх, несигурност, съмнение и съжаление на един човек, който постепенно губи контрол над себе си. Всичко това се върви в ръка с побиващо тръпки напрежение, за да направи първия сезон на Касъл Рок (и оставащите му два епизода) задължителен и да вкара Царицата в надпреварата за един от най-добрите епизоди на 2018.

Касъл Рок е по HBO GО.