Италианската долина на супер автомобили си струва парите

Едва ли има човек, който да не мечтае за супер автомобил или мотоциклет, произведен в Италия. Малцина обаче си дават сметка, че повечето от най-влиятелните производители на Ботуша са събрани в радиус от петдесетина километра в долината на италианската автоиндустрия – удобен исторически маршрут назад във времето, който дава да се разбере защо колите и мотоциклетите на Ferrari, Alfa Romeo, Lamborghini, Ducatti и останалите супер марки са толкова специални.

Alfa Romeo © Петър Драганов

Музеят на Alfa Romeo в Арезе, €12  

Пътешествието ни в света на италианския автомобилен дизайн започва в едно малко градче на 12 километра от Милано. Една от най-вдъхновяващите състезателни истории в моторния спорт започва едва година след създаването на Alfa Romeo през 1910. Музеят на италианската марка не е типичното стерилно хале със скъпи експонати, а носталгично и уважително поднасяне на историята по вълнуващ начин. Успехите на състезателните писти и инженерните постижения са представени в прекрасен интериор чрез удивителна селекция на историческите модели на Alfa.

Alfa Romeo © Петър Драганов

Alfa Romeo © Петър Драганов

Интересен факт е, че дори самият Enzo Ferrari работи и се състезава за тази марка, преди да основе Scuderia Ferrari. Разходката сред автомобилите в музея няма как да не предизвика много размишления за великата история, спорно настояще и съмнително бъдеще на този класически производител. Мъртва ли е идеята на Alfa Romeo? Дали Enzo би свалил шапка пред някой от съвременните й модели и дали ще видим познатата емблема със кръст и серпентина отново по най-добрите писти?

Ferrari в Маранело © Петър Драганов

Музеите на Ferrari в Маранело и Модена, €26

Задръстванията на автомобили с кончета са възможни не само в Дубай, но и в Маранело, сегашният дом на Scuderia Ferrari. На фона на забележителната си история и великолепни състезателни автомобили, музеят на най-популярния и титулуван отбор във Формула 1 си изглежда направо скромен. Акцентът е поставен върху скромния състав на експозицията на най-добрите болиди и пилоти в историята като шампионския 312Т на Niki Lauda.

Ferrari в Модена © Петър Драганов

Ferrari в Модена © Петър Драганов

Истината обаче е в работилницата на Enzo Ferrari в родната Модена, превърната в музей на патриарха. Сградата  на архитекта Jan Kaplicky e красив дом за невероятна колекция от двигатели от емблематични модели като F40, F50, Enzo и изключително редки Ferrari-та, които могат да бъдат забелязани и в ретроспективата, прожектирана от система от 19 проектора и специален екран за още по-пълно потапяне в изображенията. Чувството да гледаш филм за вдъхновяваща личност като Enzo Ferrari, облегнат (иска ни се) на най-добрите му творения, е неописуемо.

Collezione Humberto Panini в Модена © Петър Драганов

Музеят Collezione Umberto Panini в Модена, само с предварителна заявка

В Модена има още много какво да се види. Съдейки по екстериора на следващата спирка в обиколката, може да си помислите, че става въпрос за типична ферма за производство на пармезан и ще сгрешите. Всъщност, сградата на Collezione Umberto Panini съхранява историята на един от най-емблематичните производители на италиански автомобили – Maserati. Кой обаче е въпросният господин Panini и каква е връзката му в цялата работа? Отговорът е повече от прозаичен. След сделката за продажба на Maserati от De Tomaso на Fiat, експонатите от музея в Модена отиват на търг във Великобритания и са спасени от Umberto Panini – прекрасен човек, който приютява колекцията, за да я запази непокътната и достъпна за широката публика.

Collezione Humberto Panini в Модена © Петър Драганов

Миризмата на бензин и масло още от входа е повече от привлекателна. И макар да изглежда, че тук времето е спряло, фермата на Umberto ни среща и с IXOOST – домашен док за музика, изработен от изпускателните колектори от болидите във Формула 1 и вдъхновен от думите на Enzo Ferrari как звукът на 12-цилиндровия двигател трябва да бъде слушан все едно е симфония.

Ferruccio Lamborghini © Петър Драганов

Музеят на Ferruccio Lamborghini до Болоня, €15

Бащицата на Lamborghini е произвеждал трактори, преди да създаде най-емблематичните спортни модели на едноименната марка. Създаденият от сина му Tonino Lamborghini музей представя основно екзеплярите от личния автопарк на семейството, а почетното място е отредено за Ferrari-то, причина за враждата между Enzo Ferrari и Ferruccio Lamborghini.

Ferruccio Lamborghini © Петър Драганов

Посетете го в делничен ден, за да сте единствените посетители и да можете да се излегнете спокойно на дивана, докато съзерцавате красавиците Mira, Diablo и Countach.

Lamborghini © Петър Драганов

Музеят и фабриката на Lamborghini, €15

Настоящият музей на марката в Сант’Агата Болонезе е непосредствено до нейната фабрика. Турът на последната преминава през всички етапи на поточната линия за сглобяване на злобния Aventador и по-малкия му брат Huracan.

Lamborghini © Петър Драганов

Lamborghini © Петър Драганов

Lamborghini © Петър Драганов

Lamborghini © Петър Драганов

И ако при автомобилите всичко опира до лични предпочитания и усещане, то при музеите е съвсем очевидно как Lamborghini са надминали вечния си конкурент Ferrari – разхождате се между най-значимите цивилни, състезателни и концептуални модели като 350 GT, Countach S, Jalpa, Espada, Sesto Elemento и Reventón.

Ducati © Петър Драганов

Музеят на Ducati в Болоня, €30 

Италианците от Ducati са прословути със своите мотоциклети, но малцина знаят, че историята им започва с производство на кондензатори за радиоприемници. В сегашния музей на марката има витрина с електронен калкулатор от 20-те години, домашно радио и сешоар – все продукти, които нямат нишо общо със сегашните занимания на Ducati. Причината за това диверсифициране на производството извира от необходимостта да оцелеят след Втората световна. Така се появява малкият мотор Cucciolo T1, който се прикрепя към велосипедна рамка и постига огромен успех с повече от милион продажби.

Ducati © Петър Драганов

Друго велико нововъведение на Ducati e системата на повдигане на клапаните, която отличава нейните мотори като поведение и звук вече повече от половин век. Снимките във фабриката не са позволени, но музеят на италианската марка е достатъчно интересен с приятното представяне на най-големите успехи и истински легендарни мотоциклетисти в нескромната състезателната кариера на Ducati.

Pagani © Петър Драганов

Музеят и фабриката на Pagani в Сан Чезарио сул Панаро, €35

Роденият в семейството на италиански емигранти 61-годишен аржентинец Horacio Pagani проявява интерес към конструирането на суперавтмомобили още в невръстна възраст. Историята на едно от най-легендарните имена в този сегмент започва с малките прототипи на спортни автомобили и първия си мотопед на 15, преди да конструира първия си Формула 1 болид на 20. След радикалната (успешна) работа за Renault, Pagani започва от най-ниското ниво в Lamborghini, преди да се издигне до част от екипа зад емблематичния прототип Countach Evoluzione и да напусне след отказа на шефовете му да работят върху шаси изцяло от въглеродни нишки.

Pagani © Петър Драганов

Работата по първата Pagani Zonda (La Nona) му отнема седем години. Horacio не крие, че фабриката му произвежда само това, в което са най-добри, а именно идея, дизайн и кокпит от въглеродни нишки – за останалото се разчита на добре подбрани доставчици като AMG (мотори) и Brembo (спирачна система). Всичко в автомобилите на Pagani се сглобява ръчно под зоркия поглед на самия създател. Цената на всеки един от двадесете автомобила, които излизат от фабриката всяка година? Над пет милиона лева и най-малко година и половина чакане. Не е зле.

Pagani © Петър Драганов

Текст Цветомир Христов и Петър Драганов Фотография Петър Драганов

Бързите съвети от Петър Драганов как да стигнем, къде да ядем и за какво да внимаваме на магистралата.

1. Пътувахме с кола през Сърбия, Хърватска и Словения, но няма нищо лошо да летите с някоя от нискотарифните компании до Милано и оттам да вземете кола под наем.

 2. Лошото е, че цените на горивата в Италия са най-високите в Европа. Оглеждайте се за non-servizio колонки на бензиностанциите, за да спестите по десетина евро цента на литър. Разликата в цената на горивата е осезаема и зареждането извън градовете в близост до големи пътни артерии е скъпо. Най-доброто място са малки бензиностанции във вътрешността на градовете. 

3. Карането по магистралите е изчислено като време от точка до точка – автоматично получавате акт за превишена скорост ако пристигнете по-рано.

 4. Няма проблеми с паркирането, но внимавайте къде го правите – Болоня не е Батак.

 5. Нощувката в приличен хотел се движи в диапазона 50-90 евро на вечер.

 6. Избягвайте големите ресторанти и търсете автентични майстори, които поддържат малки ресторанти със стегнато меню. Aroma di Roma e задължително място за истински гастрономи. Намира се в центъра на Болоня, а персоналът е изключително дружелюбен и интересен.