Бъдещето без връзки е по-близо (и достъпно) с Nike Adapt BB

Сещате ли се кое изобретение в историята е по-старо от монетите, хартията, азбуката, Стоунхендж и египетските пирамиди? И можете ли да предположите защо Nike се е засилил към първата сериозна революция в нещо, успяло да издържи повече от 5500 години без особена промяна?

За разлика от VHS касетките и конските впрягове, връзките за обувки са аналоговата технология, която продължава да влияе ежедневно върху живота на всеки въпреки своите очевидни несъвършенства – развързват се в най-неподходящия момент или пък не могат да се регулират бързо според моментната нужда на крака в движение (който, както знаем, има чудесното своиство да се подува с течение на деня или в игра).

И понеже най-модерните технологични нововъведения се случват винаги първо на спортната площадка, Nike продължава да развива технологията си за адаптирано връзване с Nike Adapt BB – новите баскетболни кецове на американския спортен гигант, които са още една правилни стъпка по посока на постигане на функционална индивидуалност и персонализация на силуета според всеки крак.

Популярността на този спорт в Щатите не е единствената причина по-достъпният за момента вариант на технологията Adapt да се появи именно в баскетболни кецове. Има и практична страна – по-време на игра, кракът често може да се уголеми до половин размер повече от обичайното, съответно стандартните обувки за баскет могат да ви се сторят леко тесни само след половин час и да трябва да си поиграете с връзките. И понеже нуждите на крака по време на активен спорт се променят според дисциплината, продължителността, натоварването и специфичните движения, Nike залага да работи за перфектния променлив размер.

Наследникът на досегашните опити със Завръщане в бъдещето, Huarache, Flywire, Flyknit и HyperAdapt 1.0 е най-напредничавото решение в история на компанията, което случи и като платформа за бъдещето навлизане във всички продуктови линия на марката. Nike Adapt събира в едно подобрената функция за стягане и отпускане на връзките, ново моторче и приложение за мобилния телефон, с което може да управлявате цялата магия.

Как работи? Стъпвайки в баскетболната обувка, моторчето на Nike Adapt BB усеща напрежението и преценява колко точно да се стегне, за да ви е комфортно. След това се включва и самия мозък на цялата операция, а именно технологията FitAdapt. Тя позволява моментални промени само с едно натискане на бутоните на кецовете или в приложението според индивидуалната нужда – отпускате ги в почивката, стягате ги отново преди да се върнете отново в игра.

Очаквано, новите баскетболни кецове на Nike минават не само през десетки брутални тестове за издръжливост и безпроблемна работа, но и през ултимативния изпит за подобно нещо, а именно отбор от професионални баскетболисти, включително и от крилото на Boston Celtics, Jayson Tatum. Цената за Щатите е $350 с доставки от 17 февруари.