Nike играе на (адаптивно) вързано

Бъдещето започва от вчера, но все пак не бързайте да се обнадеждавате, че става въпрос за първата сигурна стъпка и завръщане в бъдещето с масово издание на Air Mags. Точно обратното. Nike въвежда изцяло новата линия HyperAdapt 1.0 или първите самозавръзващи се кецове с технология, която амариканската компания нарича със съвсем логичното определние адаптивно връзване. Въпросната иновация започва да стяга автоматично, внимателно и с много звучно пилене връзките веднага щом обуете кецовете и притиснете сензора на петата с ходилото. Невидимите бутони от двете страни позволяват ръчно затягане и отпускане, докато паснат перфектно.

Генералната идея на инженерите на Nike е ясна: да преосмислят генерално идеята за удобство, като предложат много добро решение за индивидуалните различия в поставянето на връзки (като ги елиминират) и предпочитаното стягане (като ни позволят да го контролираме). Иновацията в HyperAdapt 1.0 решава и още един проблем, а именно този с липсата на възможност за бързo и минимално регулиране. Неравномерно разпределеното притискане и мандахерцане на крака в обувката би трябвало да остане в миналото, а стягането и отпуснето отнемат пренебрежимо малко време от порядъка на секунди. Последното ще бъде особено удобно за професионалните атлети, чиито ходила и без това са подложени на голям стрес по време на състезания.

Истинско чудо е как инженерите са успели да наблъскат цялата машинария в толкова малки и леки кецове с единствената цел да позволят дизайна да се променя спрямо енергията и силата, на която е подложен. Потенциалът на иновацията с адаптивното връзване при моделите за професионални спортисти е наистина огромен: това е първата стъпка към технология, която предусеща от какво се нуждае тялото в реално време и регулира обувката, без да забележем. Засаега, технологията се котролира от човека, който я носи, но много скоро работите ще атакуват, а обувките на Nike ще се стягат, отпускат, говорят и масажират автоматично в истинска симбиоза с нашето тяло.

Въпреки готините лампички на петата и върху обувката, настоящият модел си остава леко грозен и по-близо до прототип, отколкото до наистина секси обувка, но последното ще бъде наваксано по-бързо от очакваното, със сигурност. Другата лоша новина я оставихме съвсем за накрая: HyperAdapt 1.0 ще излезе на пазара в Щатите най-рано в края на октомври и ще бъде достатъпен само за членовете на Nike+. Достатъчно добра причина да си създадете профил в сайта на компанията още отсега.