Новите бижута на Милко Бояров са сай-фай цветна система

Милко Бояров си задава доста сериозни въпроси напоследък. Като къде е границата между нормалното и абстрактното и кога се дефинира? Или пък дали цветовете могат да променят съзнанието или обратното? А дали това не предизвиква усещане за страх у едни и чувство за красота в други?

Причината за подобни екзистенциални търсения е Quale последната мини колекция на базирания в Швейцария български дизайнер на бижута, вдъхновена от разликата в субективните преживявания, поставяща резонни въпроси за връзката между цветовете и чувствата. На очевидно досадния въпрос за по-конкретни примери, Бояров обяснява търпеливо как винаги е асоциирал медицинските системи като елемент от бъдещето или паралелното пространство, съответно техните цветове, усещане и атмосфера са основната инспирация зад Quale.

И докато подобно обяснение винаги предизвиква асоциации с популярната научна фантастика и технологии, Бояров бърза да ни опровергае с липсата на вдъхновяващ сай-фай филм, който да стои зад референциите, за разлика от прекрасната The Calling на Sevdaliza. Идеята за концептуални предмети и обекти и границата между тях и комерсиалните бижута обаче не му е чужда. Зависи какво разбирате под концептуални или комерсиални. За мен винаги е било интересно как от концептуалните или не толкова комерсиални бижута бих могъл да стигна до комерсиален продукт.

Речено-сторено. Шестте унисекс модели в Quale са изработени на ръка от меки цветни PVC елементи, сребърни тръби и кухи елементи, за да могат да бъдат достатъчно леки. Фетишът към прозрачна пластмаса от предишните му експерименти продължава да присъства и тук, както се вижда не само от самите бижута, но и от каталога на колекцията. Ако трябва да бъда честен, не знам на какво се дължи, но може би ми напомня за вода или подводни морски същества (другата честа тема в неговата работа – бел.ред.), когато е оформена или отляна.   

И дори подобни футуристични експерименти с продълговати и тънки форми да ви идват малко по-авангардни за вкуса, винаги може да разчитате на металния хардкор сексапил на другите му колекции с Atelier Té.

Трицветна яка, 2390 лева @ Glaude Gasser
Обица, 745 лева @ Glaude Gasser
Бижу за ръка, 790 лева @ Glaude Gasser
Двойно увито бижу за пръсти, 498 лева @ Glaude Gasser
Двойно увито бижу за пръсти, 498 лева @ Glaude Gasser
Регулируема гривна, 590 лева @ Glaude Gasser

Новата колекция бижута на Милко Бояров е онлайн тук.