СЕЛЕКЦИЯ: 9 от най-добрите бели (кожени) кецове

Adidas Stan Smith

Прибирането на всички боти и зимни обувки по кутиите до следващата есен и зима е последвано от кратка инвентаризация на наличните Chuck Taylor-и и бърз (онлайн) шопинг на чисто нови бели (кожени) кецове, които да запълнят липсващото звено между обувките, маратонките за бягане и ежедневните цветни модели от брезент (като вездесъщите Chuck-ове) и да вкарат семпъл шик във всеки спортен дрескод.

Royal Techque (80 лева) е Reebok идеята за класическа тенис обувка, която влиза във всекидневието с претенцията за вечна актуалност извън времето, по-спортен силует от добре познатите Classic Leather и достатъчно добра адаптивност не само към каки панталони, но и към ежедневни блейзъри. Гумената подметка е устойчива на по-силни външни шокове, а стелките – меки, дишащи и сменяеми.

Чистичкият David (146 лева) на Selected Homme леко пунтира набъбналия силует и дебела подметка на най-популярните кецове на Alexander McQueen в момента, но без да прекалява.

Ниският изцяло бял Chuck Taylor All Star (98 лева) от кожа е екстра, защото се почиства неимоверно по-лесно от всички платнени Converse-и, за които се сещате. Освен това е доволно версатилен, като всички останали модели в селекцията. Аналогичният висок модел струва 130 лева.

Симпатичният Jermain (206 лева) на Polo Ralph Lauren прилича на някакъв по-луксозен, опростен, софистициран и скъп вариант на Old Skool от Vans, за които ще си говорим малко по-надолу.

Точно този Air Force 1/1 (279 лева) на Nike е страшно любопитен и приятно практичен, защото може да бъде персонализиран и променен с допълнителните черни връзки и велкро езици, емблеми, пети и други такива елементи, за да ги въртите според дрескода и настроението. Макар да се е появил още през 1982 като бастеболна обувка, Air Force отдавна се е превърнал в улична икона извън паркета.

Filling Pieces е една идеа по-достъпният нидерландски отговор на Common Projects – ушити предимно ръчно в Португалия от най-добрите италиански материали. Light Plain Court (359 лева) си отговарят на името с олекотена конструкция и моментално разпознаваем тенис силует.

Когато говорим за бели кожени кецове, емблематичният Stan Smith (179 лева) на Adidas е ако не златен стандарт, то поне във вечния топ три заради ултимативния комфорт, мигновено разпознаваемия силует, съвършената простота и репутация на обувка, с която никога не се разделяш завинаги, а само заменяш с поредния нов чифт сезон след сезон.

Малко по-агресивен вариант на горните е Supercourt (169 лева) със звоя назъбен грайфер и текстурирана подметка на тънки линии, които заемат достойно място в колекцията Home of Classics на Adidas.

Легендарният Old Skool (169 лева) на Vans не може да бъде сбъркан, особено когато е в емблематичната си разцветка от черно с бяла странична ивица. Най-известната скейт обувка на американската марка обаче става една идея по-дискретна, когато е направена от кожа изцяло в бяло без никакви излишни цветни елементи и детайли, ако не броим гумения етикет на петата. Комфортът е подсигурен от добре подплатените език и яка, а вафлената подметка е екстра не само за сцепление при каране на дъска, но и за разходки, много ясно.