SeeWines е огромен (и нов) магазин за вино

Винената култура у нас не спира да се развива с бързо темпо. Поредното доказателство за този неоспорим факт е появата на софийската галерия SeeWines – нов онлайн и офлайн магазин за вино, който иска да вкара допълнителни услуги и изкуство в своето физическо място и извън него.

Освен със сериозното онлайн портфолио от над 750 различни бутилки от цял свят, младият български екип зад новото място изглежда крайно амбициран да заслужи своето място на локалния пазар с адекватен микс от съвременните услуги, свързани с виното. Повече избор, повече услуги, повече съдействие при пазаруването, повече информация – това са неща, които ще го направят достъпно дори онлайн.

Очаквано, това означава, че може да разчитате на квалифицирана помощ за избора, независимо дали влизате в онлайн магазина или предпочитате самото място с приятен интериор в кафявата земна гама, разположен в една от новите жилищни сгради по протежението на столичния булевард България. Покрай самото пазаруване, последното може да ви запознае и с работата на млади български артисти, излагани периодично в галерията.

Иначе екипът предлага и две интересни услуги за винени ентусиасти. Първата: частно сомелие, което се грижи за избора и присъствието на интересни бутилки на масата, без да се налага да планирате предварително и да се занимавате със съхранение и доставка навреме. Втората: абонаменти за редовни доставки, които го играят удобен начин да се запознаете с нови региони, сортове и стилове вино. Досущ като Boyscout селекцията от три бутилки от винения клуб Откривател плюс още една бонус с първата доставка срещу месечен абонамент от 89 лева и безплатна доставка:

Prosecco Docg Brut на Bellini Cipriani от 2016 (18 лева): Деликатно просеко със свеж вкус с хармоничен баланс между киселинност и сладост и жълт цвят с леки зеленикави нюанси, което се сервира ледено студено и е подходящо за компания на бели меса, зеленчуци и десерти. Неслучайно името ви звучи познато. Създателят на Bellini Cipriani основава и венецианската легенда Harry’s Bar преди повече от 70 години.

Rose Da Fitapreta на Fita Preta (34 лева): Необикновено португалско розе, купаж от три традиционни португалски сорта грозде, които са го белязали с отличителни нюанси – пиперлив тон от Арагонез (Темпранийо), тон на горски плодове от Кащелао и премерена елегантност и финес от Трикандейра. Отива си най-много с риба, бели меса и меки сирена.

Domaine Grand Veneur Miocene на Alain Jaume от 2015 (39 лева): Младо вино от долината на френската река Рона, което носи ароматите на череша, подправки и ситни черни плодове, а сортът му е Гренаш, Мурведър и Сира. Консумира се на стайна температура и умира за комбиниране с червени или сурово сушени меса, както и с твърди сирена. Предвид младата възраст, най-добре го изчакайте да отлежи още една-две години.

Chara Catarratto Lucido на Feudo Disisa от 2017 (20 лева): Катарато е типичен местен сорт от Сицилия, който има два клона – Лучидо и Комуне. Избата Feudo Disia отглежда стари лозя Лучидо и произвежда вино с подчертан минерален характер, преобладаващ плодов профил и доминиращи аромати на цитруси, ябълка и праскова. Тази сициалианска бутилка е идеална за зеленчуци, меки сирена и морски дарове.

SeeWines Gallery e в София на бул. България №106 и онлайн тук.