NSFW: Тройна еротика в Берлин с Leiter, Lynch и Newton

Fay пуши, Ню Йорк, 1946 © Saul Leiter Foundation/Howard Greenberg Gallery

Предвид провокативния характер на работата на своя патрон, фондацията на Helmut Newton едва сега открива първата си изложба, посветена изцяло на голата фотография. И за да е наистина още по-хубаво, експозицията е тройна. Saul Leiter. David Lynch. Helmut Newton: Nudes събира актови кадри от двама стари познайници и още едно изключително име, което доскоро въобще не бе познато с еротичната си фотография. В силен контраст със съвременната ера на брутално дигитално порно, ексхибиционизъм и нисък стандарт за качество, трите имена в изложбата са сред най-влиятелните актови фотографи на ХХ век.

Без заглавие (Marianne), Ню Йорк © Saul Leiter Foundation/Howard Greenberg Gallery

Паралелно с модната фотография за Harper’s Bazaar и цветните абстракции от улиците на Ню Йорк, Saul Leiter снима приятелки и любовници в своя апартамент, без да ги споделя с когото и да било. Нещо повече, тези чернобели и много интимни кадри остават скрити приживе, защото Leiter ги проявява собственоръчно в собствената си тъмна стаичка, а не в обичайните лаборатории в Манхатън. Малко след смъртта му през 2013, директорът на неговия архив започва да изследва и публикува проекти с кадри от неговото богато наследство, което включва и албума с голи снимки In My Room от 2018 и съпътстващата го изложба в нюйоркската галерия на Howard Greenberg. Предстоящата изложба в Берлин включва повече от 200 негови снимки на еротика в малък формат с чувствени жени, които се превръщат в силует, изглеждат изгубени докато пушат или се усмихват и позират за камерата в различна степен на разсъбличане.

Без заглавие, Лос Анджелис, 90-те години © David Lynch

Без заглавие, Лодз, 2000 © David Lynch

Писали сме и друг път за актовата фотография и книгите на David Lynch, снимана в Лодз и Ел Ей. Абстрактните предимно чернобели и доста по-рядко цветни снимки на филмовия режисьор са приятен поглед към човешкото тяло, който провокира сравнения и със самия зрител. Неочакваната перспектива и огромният формат на 25-те кадри от изложбата в Берлин ги карат да изглеждат по-големи от живота. Сексуалните алюзии и енигматични намеци в неговата фотография обаче вървят ръка за ръка с темите от филмовата му работа.

Bergstrom в Париж, 1976 © Helmut Newton Estate

Helmut Newton започва да снима еротика още през 70-те и не спира да го прави до смъртта си през 2014. За щастие, немският гений го прави не само за собствения си архив, но и като задължителен елемент в модната му фотография за списания и корпоративни клиенти. Именно проекти като Naked and Dressed и Big Nudes го правят световноизвестно име, вдъхновило безброй фотографи, визуални артисти и много откровени имитатори. Експозицията в Берлин включва около 80 актови снимки от познати изложби и проекти като Helmut Newton’s Illustrated: Pictures from an Exhibition, White Women, Sleepless Nights, споменатите Big Nudes, Sex and Landscapes, Work и Us and Them, както и още 40 други непоказвани досега кадри и полароиди от архива на фондацията.

Вързан торс, Раматуел, 1980 © Helmut Newton Estate

Изложбата Saul Leiter. David Lynch. Helmut Newton: Nudes е в берлинската галерия на Helmut Newton Foundation от 1 декември до 19 май.