Ic3peak си струва дори (не) само заради клиповете

Аудиовизуален терор и футуристична опера. Това категорично определение служи като собственоръчна кратка визитка на Ic3peak – московското дуо, коeто се вписва идеално в актуалния жанр от DIY артисти с оригинална естетика и социална позиция от добрата страна на вещерския хаус, мрачния поп и авангарден електронен трап.

За сравнително краткото си четиригодишно съществуване, дуетът на Наташа Креслина и Ник Костилев има цели три албума и няколко EP-та, които разкриват биполярния характер на музикалните им мелодии. Напомняща на болезнената руска зима, безмилостни и постоянно пропадащи електронни инструментали бележат музиката им придружени от вокали, които лавират в спектър от Grimes-овата космическа нежност до контролираната истерия на Alice Glass.

Статутът на Ic3peak като една от най-известните контра-културни формации в Русия в момента, социалният активизъм в полза на LGBTQ общността в страната и откровената критика към управляващата политическа класа в империята на Путин (парчето Смерть Больше Нет) им докарва и непрекъснати неприятности с властите, които забраняват или прекъсват половината от (напълно разпродадените) концерти на настоящето им национално турне в промоция на последния албум Сказка.

Страшната руска приказка от феноменалните видеоклипове и текстове на Ic3peak може да бъде забранявана в Русия, но си е абсолютно позволена в България благодарение на пловдивската платформа Пост Култура, която организира дебютния концерт на дуото (и единствен за Балканския полуостров) в София във възможно най-лютата зима в края на февруари, за по-голямо внушение. И както казваме обикновено: изгледайте клиповете и после да няма коментари, че в София не идват модерни групи.

Ic3peak e в Mixtape 5 на 21 февруари след 20:00. Билетите за концерта на руската група струват 15 и 20 лева в Bilet.bg. Повече информация за събитието има тук.