Трима артисти се срещат в Сфера

© Елиа Недков

Свикнали сме да мислим за сфера като за идеално кръгло тяло в триизмерно пространство или за похвърността, която образуват всички равноотдалечени точки от дадена точка, понеже сме много добри по геометрия. За Анна-Александра, Елиа Недков и Николай Сърдъмов обаче, Сфера е нов мултидисциплинарен проект, в който тримата артисти си колаборират, обединени от любовта към чистите форми, античната естетика и хармонията.

© Елиа Недков

Алекс (поет, културолог и билкар), Недков (архитект и дизайнер) и Сърдъмов (един от най-добрите български бижутери) представят първият си ожщ проект в края на май под формата на изложба с колекция бижута, фотографски албум и поетични фрагменти в ограничен тираж. Вдъхновението зад проекта е темата за сферата като първичен елемент и фундаментален принцип в природата. Сфера има амбициите да бъде част от онлайн платформа за изкуство и дизайн, представяща различни проекти с обща естетика, търсеща минималистична и изчистена линия.

© Елиа Недков

Как се роди идеята зад проекта? Алекс: Сфера се роди от желанието за докосване до древни стойности, антична естетика, първични модели. От желанието ни за забавяне на времето и вслушване в една митология, която сферата носи. Мислим за проекта като за среща и диалог на трима артисти в градината на безвремието, където идеите им се сливат в един разказ. За мен сфера е деликатна и хармонична цялост, която обхваща философската и поетична интерпретация на предмета, за да премине през визуални и сетивни форми.

Разкажете повече за бижутата? Елиа: Колецията, която ще представим, включва 14 различни обекта. Дизайнът на бижутата е разработен съвместно от трима ни и е подчинен на обща естетическа рамка и визуална идентичност с останалите елементи на проекта. Материалите, от които са изработени, са сребро, патина и месинг. Бижутата ще могат да се закупят през нашите онлайн канали и в студиото на Николай Сардъмов, като в деня на изложбата също ще могат да се направят поръчки.

Вашите любими сфери? Алекс: Планетите, сапунен мехур, древни, водни форми на живот. Елиа: Женските гърди, орех, очи. Ники: три ябълки.

Какви са амбициите на онлайн платформата? Алекс: Платформата ще се казва Sphere Projects и е наша идея с Елиа. Ще представя наши общи и самостоятелни проекти, както и колаборации с други артисти. Проектите ще бъдат обединени от една обща естетическа рамка и от идеята за флуидност между изкуствата. Като краен резултат най-често ще търсим дизайн обект.

Представянето на Сфера е на 30 май, сряда, след 18:30 в Генератор. Повече подробности за събититето има тук.