Изложбата на Harry Seidler

Harry Seidler © Harry Seidler & Associates Pty Ltd

Годината започва добре за всички студенти по архитектура и обикновени любители, които могат да разгледат отблизо пътуваща изложба за работата и живота на най-известния австралийски архитект от австрийски произход Harry Seidler (1923-2006) в София. Господинът е останал в учебниците с това, че първи налага принципите и естетиката на школата баухаус и модернизма в Австралия и вкарва доста живот в архитектурата на целия континент.

Къщата на Rose Seidler © Marcell Seidler / Harry Seidler & Associates Pty Ltd

Роденият във Виена Seidler има еврейски корени и неслучайно бяга от Австрия заради нацистката окупация, за да завърши Архитектура в Харвард и да се учи от архитекти Oscar Nimeyer и Alvar Aalto. Повечето от 180 завършени сгради на Seidler (от футуристични еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули) променят архитектурния облик на Австралия, защото са реализирани именно там. Все пак можем да видим и негови проекти в страни като Австрия, Франция, Израел, Италия, Мексико и Хонг Конг.

Къщата на Julian Rose © Marcell Seidler / Harry Seidler & Associates Pty Ltd

Оригиналното заглавие на изложбата е Collaborative Design, защото концепцията й представя архитектурата на Seidler като пресечна точка между изкуството, математиката, инженерните науки, технологиите и идеологията. Представени са петнадесет от най-важните проекти на австралийския архитект чрез модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството му, редица институции и частни колекции. Куратор на изложбата е нюйоркчанинът Владимир Белоголовски – архитектурният публицист, критик и автор на книга за Harry Seidler.

Къщата на Harry & Penelope Seidler © Max Dupain / Harry Seidler & Associates Pty Ltd

Къщата на Семейство Berman © Eric Sierins / Max Dupain & Associates Pty Ltd

Сградата на Австралийското посолство в Париж © Max Dupain / Harry Seidler & Associates Pty Ltd

Изложбата на Harry Seidler се открива днес в 18 часа с лекция на куратора Владимир Белоголовски и може да бъде разгледана до 10 февруари във Vivacom Art Hall – София, партера на Телефонната Палата на Гурко 4. Залата е отворена за посетители работи всеки ден от 10 до 19. Входът е свободен.