8 филма от деветия So Independent

Ethan Hawke и Amanda Seyfried в кадър от First Reformed

Есенният кино сезон продължава с деветото издание на So Independent. Както обикновено, освен конкурсна програма, софийският филмов фестивал представя някои от най-силните заглавия в световното независимо кино от последната година. Избираме осемте най-важни в програмата.

Ethan Hawke прави силно завръщане във First Reformed* под режисурата на великия Paul Schrader (Шофьор на такси, Американски жиголо). Актьорът е великолепен в ролята на свещеник в малка църква, чийто живот се променя след среща с нестабилен еко активист и бременната му съпруга. Един от филмите на годината, ако вярвате на критиката.


Документален филм за това как един дизайнер надмогва бедността от детските си години, за да се превърне в едно от най-талантливите и почитани имена в историята на световната мода. В режисираната от Ian Bonhôte и Peter Ettedgui биографична лента McQueen се мяркат герои като André Leon Talley, Grace Jones, Jodie Kidd и Naomi Campbell, но най-сърцераздирателното е умението на авторите да ви стиснат за гърлото с интимния поглед към едновременно вдъхновяващия и измъчен свят на покойния Alexander McQueen.


Ноември е естонска драма с елементи на фантастика и романтика. Филмът на режисьора Rainer Sarnet разказва за (несподелената) любов на младата Liina и Hans, обсебен от немската баронеса, която пристига в тяхното село. Накратко: мрачна история с духове и върколаци за почитатели на свръхестественото.

Миналогодишният най-добър чуждестранен филм от Оскарите дебютира на български екран. Филмът на чилийско-аржентинския режисьор Sebastián Lelio Фантастична жена разказва за сервитьорката и певица Marina (Daniela Vega) и по-възрастния мъж Orlando. Двамата влюбени са разделени след смъртта на последния, разкрила половата идентичност на Marina пред предразсъдъците на неговото семейство и обществото въобще.

Ако присъствието на Josh Brolin, Jeff Bridges, Jennifer Connelly и Andie MacDowell в актьорския състав на Само смелите не е достатъчно убедителна причина да гледате тази биографична драма, споменаваме и режисурата на визионера Joseph Kosinski, снимал Tрон: Заветът и Забвение. В сърцето на новата му история по действителен случай са група огнеборци, които стават герои, благодарение на решимостта си и своята саможертва.

Исландски филм за мъж (датчанина Mads Mikkelsen), озовал се сам в северната полярна област? Защо не. Арктика на бразилеца Joe Pennaе бавен и мъчителен, но възнаграждава с майсторското изпълнение  на Mikkelsen и тихо изследване на човешката душа.

Освен като режисьор и сценарист на филми като Високо в небето, Джуно и Благодаря за пушенето, Jason Reitman заслужава доверие и като продуцент на тв сериала Без ангажименти. Тъли го събира отново с Charlize Theron в съвременна градска история за връзката между нюйоркска майка и новата й детегледачка. 

Отбележете Грешното възпитание на Камерън Постако и вие намирате Chloë Grace Moretz за неустоима и искате да видите победителя на тазгодишния филмов фестивал в Сънданс. Драмата на Desiree Akhavan разказва за привидно идеалната ученика, изпратена на терапия за лечение на хомосексуализъм, след като е хваната да се целува със своя връстничка.

So Independent е от 26 октомври до 3 ноември. Пълната програма на фестивала е тук. Билетите струват 7 и 9 лева.

*Редакция 29.10.18 13:00 часа: Филмът First Reformed отпада от програмата на фестивала по технически причини.