Бурно Boyscout парти с ABRA, ставаме на шест

На рожден ден като на рожден ден. Отбелязваме шестата годишнина на Boyscout с танци, напитки, приятели, познати, напълно непознати и концерт на голямата надежда на американската алтернативна арендби сцена ABRA. Нямаше съмнение с кого искаме да празнуваме – ABRA e млад и независим артист с разпознаваем стил и естетика от чувствен и много меланхоличен младежки соул, арендби, 80-тарски фънк и поп, без голяма звукозаписна компания зад гърба си или болни амбиции да се наложи безкомпромисно в масовата музика, но с дебют в годишната Boyscout класация за най-добрите албуми на 2015с безпогрешен усет за музика и стил и достатъчно скромност и грация да се справя с това, което обича и да го прави без грешка. В общи линии – един от онези артисти, за които обичаме да пишем в Boyscout вече повече от шест години. И за да няма неподготвени, а само приятно изненадани, преговаряме най-важното за ABRA, което трябва да знаете преди концерта на американската девойка в Yalta Club на 21 юли.

Макар да е американка по паспорт, ABRA прекарва първите си осем години в Лондон. Мисионерското й семейство възпитава безупречния й вкус и любов към музиката още като дете. Съзнателният живот на ABRA обаче започва в Атланта – труден град за вписване за хилавото цветнокожо момиче с британски акцент и амбиции да бъде арендби и поп изпълнител, а не рапър. Всяко зло за добро обаче. Чувството за отчуждение и различност намира отдушник в музиката, която ABRA започва да записва в импровизираното студио в своята спалня. Кариерата й започва с кавъри на рап песни (един от които я вкарва в полезрението на гаджето на Father от хип-хоп лейбъла Awful Records), след което минава изцяло към експериментиране с бийтове и демо записи в домашни условия и стига до голямата лига.

Понастоящем, ABRA e една от най-големите звезди на Awful Records и вече може да се похвали с няколко успешни сингъла, едно EP и дебютния албум Rose от 2015. Именно с този проект печели вниманието на сериозни издания като The New York Times, Pitchfork, Vice, Dazed и Complex и се нарежда до FKA twigs и Kelela в списъка с най-обещаващите млади жени на световната музикална сцена. Подобно на споменатите две имена, и ABRA залага на готини минималистични и експериментални бийтове, вглъбени текстове и силна харизма на млад изпълнител с характерна гледна точка и ярка естетика. По ирония на съдбата, ABRA е единствената арендби певица в изцяло рапърския колектив на Awful Records, но се справя с финес в колаборациите на далеч по-агресивната Tommy Genesis например.

Въпреки успешните колаборации с колеги като Archibald Slim, Abra се чувства най-добре и разгръща потенциала си предимно като солов играч. Сингълът Fruit е отличен пример за замечтано парче, което влиза неусетно под кожата, докато Roses и No Chill показват зъби и апетит за по-бързо дискотечно темпо. Има и достатъчно прояви на уязвимата страна на младoто момиче (Feel), което все още открива себе си и търси своето място в света. Самата ABRA споделя, че нещата при нея се случват импулсивно и често не намира рационално обяснение за причините. Чак когато сподели своята музика с публиката, започва да я преосмисля и заживява собствен живот – браво за което. ABRA гостува в София по-малко от седмица след премиерата на новото й EP Princess и месеци преди участието си на Pitchfork Festival в Париж.

ABRA е в Yalta Club на 21 юли. Вратите отварят в 21:00. Билетите струват 20 лева (ограничено количество early bird) и 25 лева в мрежата на Eventim и на място в Yalta Club. Капацитетът e ограничен. Boyscout е благодарен за голямата приятелска подкрепа на Мтел и Yalta Club и медийните ни партньори и верни другари от 12 Magazine, Фалшименто и Under the Line.