Елина Кешишева е точно там, където трябва да бъде

Лета © Елина Кешишева

Случайно или не, втората самостоятелна изложба на Елина Кешишева у нас се случва във възможно най-подходящия момент. Няколко месеца след големия успех и положителни реакции към нейните първи блокбъстър кампании за Dior, базираният в Париж български фотограф представя магичен невинен свят, съчетаващ нейната разпознаваема сетивност и работа със светлината с носталгията по корените.

Звучи като идеално бягство от реалността в средата на една затихнала (поне засега – бел.ред.) пандемия. Лета (Léthé) изглежда като артистичната еманация на човек, който се чувства достатъчно комфортно в кожата си на творец, за да продължи да заличава тънката граница между класическата комерсиална фотография и художествено изкуство със скрити, но изпълнени с душа моменти извън позирането и първосигналните послания.

Лета © Елина Кешишева

Първият роден участник в платформата Майстори на фотографията на фондация Мусиз пуска фрагменти от своята последна серия в Instagram преди почти година, за да я представи именно у нас в края на юни. Широкоформатните произведения в Лета са заснети върху филмова лента с естествена светлина, сред идилична френска природа, по време на пандемия, край близката река и тотално извън времето. Изпълнените с живот фотографии на голите приятелки на Елина сякаш продължават нейния интерес към антична история и митове.

Последното не е изненада за всеки, който следи историята и живота на Кешишева извън популярната биография (детство на брега на морето, любов и артистична бохема в София след промените, заминаване за Париж, кратко моделстване, съдбовна среща с фотографията, снимки на прочути знаменитости и мода, творческа криза и трансфер от дигитални кадри към филмова лента, сесии за емблемнатични списания, бавно изкачване на стъпалата в индустрията вече две десетилетия и последвал триумф). Все пак дъщерята на Кешишева е кръстена на атинянката Таис, а героините в Лета приличат на антични статуи, амазонки или жени без възраст с невинни изражения и нетърпеливост да откриват и очароват.

Лета © Елина Кешишева

Водната среда също е съвсем в реда на нещата. Река Лета тече бавно и тихо: като река от масло, с течението по-тихо от шепот. Лета обаче е и нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите пиели от нейните води, за да забравят земния си живот. Водата присъства и в едно от най-красивите и лични обяснения за любовта и връзката между майка и дъщеря и техните корени, които сме чели напоследък.

Лета © Елина Кешишева

Но извън суровото тълкуване на сантиментални емоции и косвени впечатления от човек, когото не познаваме, но с когото бихме изгледали няколко филма на Fellini и Pasolini, Елена Кешишева заслужава цялото внимание на града заради магичната откровеност на своята работа. Курираната от Anissa Touati изложба е най-важното фотографско събитие у нас това лято не просто защото се случва в правилното време на правилното място и от човек в стихията на своя талант да сътворява стъписващи живописни шедьоври с художествени препратки.  

Лета © Елина Кешишева

Нито пък защото провокира зрителите да успокоят сетивата и да се потопят навътре в себе си с нова трактовка на популярната философска приказка за водата като символ на духовно пречистване и покой. Макар да е посветена на актуалното постпандемично завръщане към природата, първичната красота и естетика, Лета е важна най-вече заради изобилието от онова първично чуство за невинност, което така и не напуска този баш майстор на проникновената фотография – Елина Кешишева.

Лета © Елина Кешишева

Фотографската изложба Лета на Елина Кешишева е в Квадрат 500 (пл. Св. Александър Невски/ул. 19 февруари 1) от 24 юни до 1 август.