Как да изберем мотоциклет за дълго пътешествие

Няколко съвета от английската марка Triumph, която знае как да отговори на най-сериозния въпрос пред всеки ездач, а именно какъв мотоциклет да избере за следващото голямо пътешествие по света и у нас.

Преценете дистанцията.

Каква дистанция ще покривате ежедневно? Колко дни ще продължи пътешествието? Ако ще карате повече от няколко седмици, най-добре заложете на тежка машина за дълги преходи. По-големите и мощни мотоциклети обаче си остават ненадминати в удобството и бързото придвижване по пътища и магистрали. Някои мотоциклетисти предпочитат леки и лесно маневрени мотори дори при дълги преходи, защото са по-удобни на тежък офроуд терен.

Теренът има значение.

Какъв процент от пътешествието ще премине през офроуд участъци без асфалт? Ако е малък, леките машини отстъпват на модели като Tiger Explorer и обратно.

Къде е следващата бензиностанция?

Когато най-близката бензиностанция е прекалено далеч, собствениците на големи машини са принудени да си носят допълнително гориво в туби, а ездачите на по-икономични и малолитражни двигатели въздъхват с облекчения.

Подгответе мотоциклета за падания.

Където и да карате, при дълги пътувания рано или късно се стига до падания. Може да се случи на всеки, затова най-добре изберете машина, която се оборудва лесно с възможно най-леките предпазни ролбари. И с тях мотоциклетът може да пострада сериозно, но пак е нещо.

Мислете за издръжливост и лесна поддръжка на пътя.

Стартирате дълго пътуване и нямате време за големи почивки и обслужване на мотоциклета? Ще спестите много енергия и нерви, ако се доверите на модел с кардан и не ви се налага да регулирате и смазвате верига.

Внимавайте за акумулатора.

Един от най-честите проблеми при дълги пътувания е претоварването на акумулатора. Чисто и просто, всички екстри като подгряване на ръкохватки, допълнителни електрически одеяла, студено време или голяма надморска височина могат да му разкажат играта. Решението: сменето го с нов или сложете по-висок клас от сегашния преди голямото пътешествие.

Багажът също е важен.

Продължителността на пътуването и това къде ще отсядате има решаващо значение и за обема на багажа, който ще вземете. Къмпингарите се нуждаят от значително по-голяма екипировка, докато мотоциклетитистите с резервации в мотели или хотели превозват драстично по-малко килограми багаж със своите машини.