Смях през сълзи за Jim Carrey и Michel Gondry

14 години след колаборацията си в изключителния филм Блясъкът на чистия ум, Jim Carrey и Michel Gondry отново работят заедно в новия сериал на Showtime Смях през сълзи. Периодът между девете не е особено благодатен и за двамата. Френският режисьор и новатор в музикалните видеоклипове снима няколко кратки и пълнометражни заглавия, без да се доближи до успеха на Блясъкът, донесъл му Oscar за най-добър оригинален сценарий.

Професионалната (а и лична) траектория на канадския комедиен актьор също боксува – последните му филми не отекват в съзнанието на публиката, изявява се като страстен противник на ваксините напук на всички научни изследвания по темата, преживява тежко смъртта на бившата си приятелка, починала от свръх доза медикаменти, и последвали грозни съдебни битки с близките, търсещи отговорност (и пари) от него.

Още по темата? Вижте кои са 14-те най-добри нови сериали на 2018.

Във времето извън общественото внимание, Carrey се бори с депресия и зависимост към медикаменти и стимуланти, започва да говори за Бхагавад гита и преоткрива детската си страст по драскане на комикси в кариера на художник със собствено студио. През 2017 продуцира сериал за 70-арската стендъп сцена в Ел Ей и става обект на два документални филма, но влиза в по-широкото полезрение най-вече с едно странно интервю за смисъла на живота и ролите, които играем, по време на нюйоркската седмица на модата в Ню Йорк. Макар едни да тълкуват този епизод като симптом за духовно пробуждане, а други – като сигурен знак, че е леко мръднал, не остава съмнение, че Carrey е една от по-интересните съвременни знаменитости.

В този контекст, сериалът Смях през сълзи изглежда като перфектната сладко-горчива ракета носител за завръщането на един от най-забележителните комици в историята на американското кино. Въпреки участието на тежка артилерия актьори като Frank Langella и Catherine Keener, Jim Carrey изпъква в щадящо поръсената с интелигентен хумор драма от осем половинчасови епизода, разказващи историята на живота и екзистенциалните моменти на легендарен водещ на детско ТВ предаване, след като загубва едно от децата си в автомбилна катастрофа и своята съпруга в последвалото емоционално опустошение.

Границата между жизнерадостната публична личност и скърбщия баща започва да се пропуква още в първия епизод, за да покаже колко чупливо е щастието и колко крехки ставаме, когато загубим обичан човек. Един от най-силните и емоционални нови сериали тази есен и най-добрата роля на Jim Carrey от доста време насам.

Смях през сълзи е в HBO GО.