Най-новият албум на Lucian Freud е събитие

Кариерата на един от най-значимите следвоенни портретисти във Великобритания продължава повече от седемдесет години. Lucian Freud работи непрекъснато до деня на своята смърт през 2011, не успявайки да завърши портрета на своя приятел и асистент David Dawson. По време на 20-годишното им приятелство, последният винаги се е възхищавал на решителността на Freud да рисува детайлно истината и естествената красота такива, каквито ги вижда на момента.

Кориците от двата тома на монографията на Freud: Автопортрет, отражение, 2002/Мъж с перо (автопортрет), 1943 © Тhe Lucian Freud Archive/ Bridgeman Images/Phaidon

Роденият през 1922 в Берлин художник бяга със семейството си от нацисткия режим в Лондон през 1933 и започва да рисува интензивно още като тийнейджър в края на 30-те години, за да не спре нито за момент до самия край. Забележителното му дълголетие и маратонско постоянство оставят след себе си стотици картини, рисунки, скици и гравюри, които влизат в колекциите на най-престижните световни музеи и стават обект на много изследвания и албуми с дебели корици.

Benefits Supervisor Sleeping, 1995 © Тhe Lucian Freud Archive/ Bridgeman Images/Phaidon

Английското издателство Phaidon обаче надскача всички досегашни монографии с най-пълната (печатна) ретроспектива на забележителния портретист. Луксозното двутомно издание в кутия Lucian Freud съдържа стотици хронологично подредени и снимани наново от прочутия фотограф John Riddy произведения, които дават доста добра представа за работата на Freud и оформянето на стила му през десетилетията от дългогодишния му живот.

Отражение с две деца (автопортрет), 1965 © Тhe Lucian Freud Archive/ Bridgeman Images/Phaidon

Един от най-провокативните и изключителни артисти на съвременното изкуство от 20 и 21 век обича да изобразява красотата в портрети на семейства и приятели, любовници, съседи, банкови обирджии и съвсем случайни познати. Постижението на издателството не е малко, тъй като почти всички работи в монографията са частна собственост и рядко участват в публични експозиции.

Портрет на Kitty, 1948-1949 © Тhe Lucian Freud Archive/ Bridgeman Images/Phaidon

Създаденото в близко сътрудничество с архива на художника Lucian Freud и неговия директор David Dawson издание съдържа лична кореспонденция и последните му недовършени работи, публикувани за пръв път.

Монографията на Lucian Freud (твърди корици в кутия, 661 страници, 486 илюстрации, Phaidon) струва 865 лева онлайн тук.