Мемоарите на Bill Cunningham са очарователен поглед към забравена епоха

В продължение на 40 години, Bill Cunningham е постоянно присъствие по улиците на Ню Йорк. Изключително скромният и вечно усмихнат уличен фотограф с велосипед, синьо работническо яке и апарат около врата снима стила на своя любим град в легендарните рубрики On the Street и Evening Hours. Макар още приживе да е един от най-разпознаваемите хора в града, сериозната слава го спохожда едва след излизането на фантастичния документален филм Bill Cunningham New York през 2010 – откровен поглед към аскетизма и вдъхновяваща работа на Cunningham не успява да се докосне до неговия потаен и много личен живот.

© Anthony Mack

Когато Cunningham умира през 2016, той вече е една от най-обичаните фигури в модата въобще. Личната му легенда е подсигурена не само с архивите на забележителната му работа за The New York Times, но и с публичното признание на всички неговите съвременници. Преди обаче да се превърне в институция такава, каквато я познаваме, Cunningham има и друг живот в отдавна забравена епоха. Намерените от неговото семейство след смъртта му внимателно напечатани (на любимата му пишеща машина – бел.ред.) и подредени тайни мемоари Fashion Climbing са много интимен автопортрет на живота и кариерата на любопитен младеж десетилетия преди да се превърне в модна легенда.

© Bill Cunningham Foundation

По-голямата част от страниците в мемоарите на Cunningham са посветени на ранната му работа като шапкар, започнала в края на 40-те години и приключила през 60-те – онова бляскаво и леко позабравено десетилетие, когато жените престават да носят шапки. Fashion Climbing започва с детството на Bill в ирландско предградие на Бостън, където предпочита да прекарва времето си в бутиците за облекло, а не на футболния стадион, мечатаейки за живот, изцяло посветен на модата въпреки неодобрението на собственото му семейство.

© Anthony Mack

Напускайки университета Харвард на 19, Cunningham успява да се пребори с родителите си и да замине за Ню Йорк – градът на свободата, блясъка и добрият стил, който го подтиква да прекарва времето си в обикаляне на оперни гала вечери и нахлуване на екстравангтни балове без покана, за да наблюдава интересното и (както може да се подразбира) изключително добре облечено общество в американския метрополис. Именно тогава се ражда и демократичният му пищен вкус, доминирал в екстравагантните шапки за собствената му марка William J.

Fashion Climbing обаче не е обикновено любовно писмо към шапките и блясъка на знаменитата епоха, в която Bill се оформя като артист и човек. Мемоарите на Cunningham са вдъхновяващи именно защото не се въртят около хората и различните отношения в модната индустрия, до които се е докоснал. Макар част от параграфите да са дословно описание на неговите шапки, книгата е очарователно и забавно четиво за млад мъж, който открива себе си и това, на което иска да се посвети до края на своя живот.

Fashion Climbing (твърди корици, 256 страници, Penguin Press) на Bill Cunningham струват $18 в Amazon и €25 в Book Depository.