Заветът на Chris Hondros

Корицата на Testament, фотография от Chris Hondros/Getty Images, текст от Chris Hondros © 2014 powerHouse Books

Chris Hondros е от онези фотожурналисти, които искрено вярват, че работата им в най-опасните военни зони в света може да доведе до положителна промяна в обществото. Хубавото в характера на един от най-добрите фотографи на Getty Images е, че не се отказва да преследва тази своя вяра до смъртта си заедно с колегата фотожурналист Tim Hetherington (Restrepo) по време на работа в либийския град Мисрата през 2011. Албумът Testament съдържа фотографии и репортажи, които обхващат десет-годишната работа на Hondros в повечето конфликтни точки в света като Косово, Афганистан, Западният бряг, Ирак, Либерия, Египет и Либия.

Chris Hondros на площад Тахрир в Египет. От Testament, фотография от Chris Hondros/Getty Images, текст от Chris Hondros © Scout Tufankjian / powerHouse Books

Сред най-забележителните му снимки се открояват ликуващия либерийски бунтовник по време на престрелка, американския морски пехотинец, свалящ портрета на Saddam Hussein от училищната стена, отчаяният поглед на афганистанско момче и началото на войната в Ирак. Chris Hondros е носител на множество награди за работата си в Ирак и Афганистан, а също и за отразяването си на арабската пролет.

Ал-Акут, Ирак – 16 април, 2013: Американски морски пехотинец сваля портрет на Садам Хюсейн в градско училище. Американската армия претърсва училища и други публични сгради в Ал-Aкут за оръжейни складове и неизбухнали снаряди с цел да ги неутрализира. От Testament, фотография от Chris Hondros/Getty Images, текст от Chris Hondros © 2014 powerHouse Books

Chris Hondros е не само фотограф на фронтовата линия, но и отдаден наблюдател, който винаги представя сложните световни проблеми по разбираем човешки начин и се съсредоточава върху общите човешки преживявания. Именно затова и  прави десетки рутинни посещения в Ирак и Афганистан дори след като фокусът на световните медии е изместен върху други теми. Всеки негов текст впечатлява с желанието му да разшири разбирането ни за войната и нейните последствия за обществото.

Testament (powerHouse Books, 160 стр., твърди корици) на Chris Hondros струва €35 и може да бъде поръчана онлайн. Можете да разгледате част от книгата тук.