Giorgio Moroder пуска прототипа Cizeta-Moroder V16T на търг

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Giorgio Moroder е решил да се раздели с прототипа на суперавтомобил, за който харчи голяма част от личното си състояние през втората половина на 80-те.

И да, не говорим за обикновена суперкола, която италианският музикален продуцент е вкарал в гаража, а за проект, в който участва дейно не само с пари, но и с идеи. Историята на Cizeta-Moroder V16T е повече от любoпитна. Всичко започва в началото на 80-те, когато тестовият пилот и инженер на Lamborghini Claudio Zampolli се мести в Лос Анджелис, за да започне успешен бизнес със сервизиране на екзотични и скъпи автомобили като Countach-а на Moroder.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Като всеки кадърен механик обаче, мечтата му е да създаде своя собствена суперкола, a работата по Lambo-то на Moroder го свързва с подходящ бизнес партньор, натрупал доста добри пари покрай хитове за Donna Summer и Blondie. Zampolli и бащата на диското си стискат ръцете след няколко напоителни разговора за автомобили, мечти и специфики, Moroder решава да го играе инвеститор, a Zampolli се захваща да мисли с какъв двигател и дизайн да вземе акъла на автомобилната преса и всички фенове.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Първоначалната идея е да използва иновативния по онова време агрегат V-16, вдъхновен от двигателя на легендарното Lamborghini Miura. Произведението на Zampolli е с 6-литров V-16 двигател с 5-степенна ръчна скоростна кутия, а тежкарският 80-арски силует е дело на друго емблематично име в автомобилния дизайн – Marcelo Gandini, отговорен и за знаковия външен вид на Miura, Countach, Lancia Stratos и безброй други икони.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Уви, малко след като първият прототип е готов, партньорството между Zampolli и Moroder започва да се разпада стремглаво покрай ожесточените спорове за дългите забавяния, използваните материали и характеристиките на двигателя. Двамата си теглят по едно звучно вафанкуло, Zampolli маха името на Moroder от серийния модел и решава да се оправя сам. Уви, средствата му стигат само за девет броя (общо 10 с прототипа), а сложността и проблемите в серийното производство накланят везните към това да си остане само с една впечатляващо изглеждаща, но все пак осъществена мечта.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Компанията на Zampolli успява да не фалира чак до 1994, а самият той умира през юли 2021 на 82-годишна възраст. Giorgio Moroder запазва оригиналния и единствен прототип с името Cizeta-Moroder и номер на шасито 001, представен за пръв път на събитие в Лос Анджелис преди точно 33 години. Jay Leno води тогавашната премиера, а музикалният продуцент дори записва песен за събитието с тематичното име A Car is Born. По-късно автомобилът се появява и на автомобилните изложения в Ел Ей и Женева.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Макар да е само прототип, автомобилът на Moroder си е напълно функционална италианска спортна красавица с червен кожен салон и малко, но видими разлики от останалите девет Cizeta-и – най-вече в големината и броя на страничните хриле-въздуховоди, аеродинамични детайли, фаровете за мъгла, мигачите и индивидуалния интериор. Очаквано, прототипът на Moroder има един-единствен собственик, седял е предимно в гаража и е минал обновление на механиката и пълна реставрация в калифорнийския гараж на Bruce Canepa. Като нищо може да мине половин милион долара на търга в края на януари.

© Patrick Ernzen за RM Sotheby’s, 2021

Повече за търга на Cizeta-Moroder V16T в RM Sotheby’s има тук.