Новото Porsche 911 Targa е голям красавец

Всяко ново поколение 911 започва с базов модел и завършва с Targa. Осмата генерация на едно от най-емблематичните Porsche-та не е изключение.

След версиите купе и кабриолет с комбинация от възможните комбинации между Carrera, 4 и S върху задния капак, 911 изскача и с фантастичните модели 911 Targa 4 и 911 Targa 4S. Подобно на предните поколения от модела, всяка от двете хубавици е със задвижване на четирите колела и 6-цилиндров, 3-литрoв боксерен двигател с двоен турбокомпресор, идентичен с Carrera 4 и Carrera 4S. Този под капака на Targa 4 впряга 385 конски сили за ускорение от 0 до 100 км/ч в рамките на 4,2 секунди. Очаквано, Targa 4S е малко по-мощна – 450 конски сили, с които стига до 100 км/ч само за 3,6 секунди. Максималната скорост на 911 Targa 4 е 289 км/ч (с 2 км/ч повече от предшественика), а 4S достига 304 км/ч (с 3 км/ч повече).

Новите Porsche 911 Targa 4S (черно) и Porsche Targa 4 (червено)

И двата спортни автомобила са оборудвани с 8-степенна трансмисия с двоен съединител, но 911 Targa 4S се предлага и с новоразработена 7-степенна механична скоростна кутия. Можем да изброяваме до безкрай подобренията в аеродинамиката и всички помощни технологии като InnoDrive с адаптивен темпомат, Smartlift за програмиране на пътния просвет и десетките опции за персонализация, но Targa винаги е била не просто технически добър автомобил, а икона на автомобилния дизайн и ужасно привлекателния едновременно градски и извънградски стил още с появата на първия безопасен кабриолет с антиролбар през 1965.

Интелигентната идея за съчетаване на удоволствието от шофирането с прибран покрив с ежедневния комфорт и безопасност на купе е велика и до днес. Отличителната черта на Targa, а именно неговият неговият широк ретро ролбар и фиксирано задно стъкло, са част от автоматизирана покривна система с подвижна част, която се спуска над предните седалки при лошо време само за 19 секунди. В сравнение с предшествениците, каросерията на новата Targa включва значително по-изразен корпус на предните джанти, а капакът между предните LED фарове е с отличителна вдлъбнатина, напомняща за дизайна на първите поколения 911.

Задницата е доминирана от по-широкия изтеглящ се спойлер и вградената светлинна лента. С изключение на предните и задните части, цялата външна част на каросерията е изработена от алуминий. Интериорът пък напомня за 70-0тарските модели на 911 със своите прави линии на таблото и изтеглени назад инструменти. Естествено, изключителният модерен стил с винтидж привкус на Targa излиза скъпо и цените са доста близки, ако не и идентични с тези на кабриолетите Carrera 4 и Carrera 4S. Разбираемо, по-високи от тези на купетата, но и едва ли прекалено стряскащи за хора, които търсят идеалната стилна комбинация от 911 купе-кабриолет и, разбира се, могат да си я позволят.

Цената на новата 911 Targa 4 започва от 256 хиляди лева с ДДС, а тази на 911 Targa 4S – от 286 хиляди с ДДС. Автомобилът излиза на пазара през август. Повече информация за автомобилите на Porsche има тук и в шоурума Порше Център София на бул. Христофор Колумб 41.