Монографията на Walter Knoll е дизайн порно с добри столове

Фирмените монографии обикновени са доста скучни четива. Не и когато говорим за Walter Knoll – 150-годишният производител на обзавеждане от покрайнините на Щутгарт, който дължи първоначалния си успех на своите модернистични мебели на семейната династия на синовете Wilhelm и Hans и бащата Walter Knoll.

Кресло за релакс 368, понастоящем известно като Votteler, дизайн на Arno Votteler за Walter Knoll, Херенберг, 1954 © Walter Knoll

Семейната компания стартира с едно малко кожарско ателие през 1865, преди да започне да произвежда мебели през 1907 и бързо да стане популярна с първото клубно кресло в Германия, кротките революции в меката мебел и повлияния от немския авангард дизайн на 20-те и 30-те години на ХХ век.

Фирмената монография на Walter Knoll е не просто поглед към век и половина история на една забележителна мебелна династия от нейния зародиш през еволюцията на дизайна, та чак до модерната й инкарнация, но и жесток поглед към модернизма на ХХ век през десетки сексапилни кресла, маси и други чудеса интериора.

Walter Knoll – The Furniture Brand of Modernity (твърди корици, 352 страници, 400 фотографии и илюстрации) на Bernd Polster струва 100 лева в онлайн книжарницата на Teneues ето тук.