Теодора Спасова експериментира в бяло

Паралелно с работата по Minoar с Йоан Гълъбов, Теодора Спасова намира време да доразвива наученото при Мариела Гемишева с ежегодни инсталации, които се обясняват сложно, но изглеждат впечатляващо.

Досега девойката е участвала с инсталации и проекти на последните няколко сезона на парижката седмица на модата, в Dubai Design District и в китайската галерия за съвременен дизайн Аinthipster през 2016, а също и в японското пространство за авангардна мода Noir в Сапоро през 2017.

Последната инсталация на Теодора обаче е своеобразно завръщане у дома и се случва в Чешкия културен център. Специфичното представяне на концептуално облекло извън обичайното е едновременно медия и поле за експерименти със съвременна мода, където облеклото е само обект.

По думите на Теодора, инсталацията визуализира хаоса от пресечни точки в момента преди да се случат и може да се възприема по-скоро като минималистичен жест от няколко обекта или ахроматични петна в свръхголям размер, а самите дрехи са геометрични конструкции, изпълнени в авторски материал от специфично хаотично преплитане на копринени нишки и памучни конци.

Всеки контакт, случка, знание е вид невидима връзка между два или повече субекта. Моментът преди това е нищо, чист като БЯЛО, няма осезаем цвят, а вътре в себе си съдържа всички цветове. Случи ли се пресечна точка, връзката придобива реалност и се оцветява в палитрата на случилото се. Предупредихме, че звучи сложно, но си заслужава гледането.

Инсталация в Бяло се открива тази вечер, 27 юни, след 18:30 в Чешки център и може да бъде видяна до 6 юли.