Как да говорим умно за новото Stolichno Pale Ale

© Мартин Груев

Докато вървя към красивата къща, която помещава споделените офиси и работни бюра на Soho си давам сметка, че буквално нищо не разбирам от бира. Поканата за приятен четвъртъчен следобед и запознанство с ново попълнение в асортимента на Stolichno предполага, че ще трябва да си говоря със запалени ентусиасти по най-старата алкохолна напитка в света, въоръжен с познания, които стигат до готин цвят, супер лека е или тази ми е малко кисела. Вървейки натам се подготвям с жокери от мобилния, за да пристигна в уютната градина под леко посивялото небе, където откривам малка група по-добре и по-малко познати лица настанени по маси и пейки от дърво и ковано желязо или кръжащи около скромен, ефектен бюфет, заради който горчиво съжалявам, че току що съм хапнал.

Сервират вече разлята във високи чаши светло кехлибарена течност с едва доловими следи от пяна по върха й. Въпросът какво ще пия получава отговор за това малко по-късно, с което планът ми да блесна със знание или поне да прикрия, че са поканили грешния човек, е осуетен на първи рунд. Картонче, което получавам, с надпис оцени бирата, полета за журиране на аромат, вкус, послевкус и ме приканват да бъда брутално откровен не помага да спра да се чувствам като най-големия бирен позьор наоколо. Две чаши по-късно вече не мисля за това, а понаваксвам със стар приятел, донесъл стъклена купичка с карамелизирани ядки. Още една чаша по-късно и пристигат бутилки, от които разбираме, че пием Stolichno Pale Ale, новото братче на вече предлаганите от българския бранд weiss, bock и amber pils бири, което се появява в търговската мрежа с наситено зелена лента върху симпатично обновения пастелно жълт етикет на Stolichno.

Какво по дяволите е пейл ейл? Така нареченият светъл ейл е традиционна за Великобритания бира (англичани имат навика да я наричат още bitter, заради по-горчивия вкус от светлото пиво), която се радва на много голяма популярност и в другите англосаксонски държави, както и в Скандинавия. Има доста разновидности според мястото и методите на производство, като най-популярни след английския са американският, шотландският и ирландският ейл, портър и стаут бирите, както и супер горчивият индийски пейл ейл. 

Как е по-различен ейлът от лагер бира? Процесът на ферментация при лагер бирите протича бавно на дъното на бирените танкове при температура до 10°C, след което бирата почива продължително време, докато става по-светла на цвят и се насища с въглероден диоксид, за да стане по-лека и да придобие по-мекия си вкус. Обратно, при ейла маята се слага на върха на течността и ферментацията се случва отгоре надолу при по-високи температури (15-25°C). Ползват се пивни дрожди за висока ферментация, които ускоряват работата и й придават по-наситен вкус и сладък, обичайно плодов аромат, който може да се усети и от нетренирано небце. Освен с плодовия си привкус, по-силния аромат и по-високата плътност на тялото, ейл бирата често може да се похвали и с малко по-високо алкохолно съдържание от лагер бирите. 

© Мартин Груев

Как прави своя пейл ейл Stolichno? Научавам, че Stolichno е първата голяма българска пивоварна, която се захваща да прави пейл ейл в наши дни. Бирата се прави изцяло в България, като е използван американският сорт хмел Citra и роденият в Германия сорт Hallertauer Taurus. Добавяте вода, ечемичен малц и мая и ако нацелите точно рецептата ще получите ейл с нотки от тропически плодове с богато малцово тяло и остър хмелен завършек и послевкус с доста по-високо ниво горчивина от средното, на което сме свикнали (IBU 37), плътност от 12,7 и алкохолен процент 5,5%.

Има ли някаква по-различни хватки за пиенето на ейл? Препоръчителната температура за сервиване на пейл ейл е между 8 и 10 градуса или близка до тази за амбър пилса, една идея по-ниска от тази за бок бирата и 2-3 градуса по-висока от тази за вайс. Ако искате да впечатлите някого, сипете ейл в пайнт чаша, от която се пие традиционно.

Какво върви за хапване с бирата? Освен в комбина с ястие пейл ейлът върши отлична работа и за готвене. За бюфета са се погрижили професионалните готвачи на MIAM, които се оказва, че са използвали Stolichno Pale Ale, за да приготвят и телешките крокети и за пилешките крилца с бъфало сос и бирамисуто и за карамелизирани ядки. За десерта – шот пейл ейл с маршмелоу, няма съмнение. 

© Miam

Тази публикация излиза в партньорство със Stolichno.