Петровски е световна класа в миксологията

Победата в родното издание на най-големия барманския конкурс в света World Class това лято изпраща Димитър Петровски на световния финал в Мексико. Два месеца усърдна подготовка, експериментиране с рецепти и изпробване на нови трикове за събитието в мексиканската столица не остават незабелязани от съдиите и нашият човек се класира съвсем заслужено в първата двайсетица на финалисти от над 60 държави от всички точки на картата. Победата в българското издание на конкурса беше трудна, споделя Петровски. Мога да кажа, че спечелих с доста работа и малко късмет. Отидох на световния финал с истинско желание за победа и много сериозна подготовка. Горд съм от представянето си и съм благодарен за невероятния опит, който ще остане за цял живот. Участието и страхотното класиране в конкурса безспорно са върхът в над 20-годишната кариера на Петровски зад бара, която продължаваме да следим с интерес още от знаменитите години в Cargo, първите стъпки на Beach Bar-a, любимото интимно място Amaro Baretto и така до ресторанти SASA днес. И докато чакаме следващата стъпка в кариерата му, няма как да не се възползваме от барманските му суперсили, креативно мислене и технически гений, за да измисли и да забърка един Boyscout коктейл. Запознайте се с Platino – идеална комбинация от уиски и тиква, вдъхновена от есента и златистите й тонове, която Петровски свързва с мъжкото здраве (тиквеното семе си е суперхрана за мъжете) и zero waste концепцията на новото поколение миксолози – сърцевината на тиквата се превръща в пюре, семето се използва за битери, кората става украса. Шапки долу за Петровски.

© Бойко Щонов

Platino от Димитър Петровски

Съставки: 50 мл Johnnie Walker Platinum Label, 2 даша битърс от карамфил, тиквено семе и портокалови кори, 20 мл домашно пюре от тиква с мед, 20 мл фреш от лайм

Декорация: пръчка канела, уасаби, филиран бадем, кафява захар, карамфил, мента, пудра захар

Начин на приготвяне: Големият шейкър се пълни с лед, за да се охлади. В малкия добавяте уиски, битърс, пюрето от тиква и фреша от лайм. Отстранявате водата от леда и разбивате. Течността се прецежда още веднъж и изсипва в чаша с натрошен лед. На върха на чашата се добавят топчета уасаби, върху които се фиксира дехидратирано кръгче от тиква. Поставяте пръчката канела в напитката вместо сламка и поръсвате с филиран бадем, карамфил и кафява захар, която се карамелизира. Добавяте мента и поръсвате с пудра захар. Гарнира се с курабийки с шоколадови парченца и тиква.

Видео: Бойкo Щонов | Локация: SaSa Asian Pub | Продуцент: Boyscout

Публикацията излиза с подкрепата на Diageo Reserve World Class. Повече за конкурса можете да намерите тук.