Карамазов, Вергов и Донков бягат за тези, които не могат

Според статистиката, 130 хиляди души стават жертви на увреждащи гръбнака пътно-транспортни произшествия или спортни травми всяка година. Добавете тази стряскаща цифра към близо трите милиона души по света, които имат частична или пълна парализа на гръбначния стълб и си представете как само един лош завой или секунда невнимание ни делят от тях. Крила за живот е една от организациите, които се опитват да обрънат брояча за хора с увреждания в прешлените, като подкрепя борбата срещу този тип травми на 82 изследователски проекта по целия свят и си сътрудничи с уважавани институти като британския Cambridge University, американския Harvard Medical School и шведския Karolinska Institute. За целта, от 2014 насам фондацията на световния шампион по мотокрос Heinz Kinigadner и създателя на Red Bull Dietrich Mateschitz огранизира World Run в един и същи момент по различни точки на света.

България участва в поредното издание на маратона, като стартовият час в нашия географски пояс е точно 14:00, а всеки ентусиаст може да се подкрепи усилията на Крила за живот като се включи от коя да е точка и си свали мобилното приложение Wings for Life World Run App. Ако си падате по-социални бегачи, можете направо да се включите в официалното бягане на 6 май в Борисовата градина. Там едно рамо на каузата ще ударят редица добре познати родни имена от света на изкуството и спорта като актьорите Владимир Карамазов, Юлиан Вергов и Деян Донков, бегачите Краси Георгиев, Шабан Мустафа и Антония Григорова, парапланеристът Веселин Овчаров, колоездачът Йордан Анчев, автомобилният състезател Павел Лефтеров и параолимпиецът Георги Киряков. Организирани бягания има още в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив. Имате малко повече от седмица да загреете.

World Run е от 14:00 на 6 май в Борисовата градина до езерото Ариана откъм паркинга на стадион Васил Левски. Подробности за регистрацията и полезна информация има тук.