Портрет на младия мъж по мустак

Инфертилитет. Варикоцеле. Орхит. Рак на тестисите. Простатит. Ако смятате, че сте твърде млади да познавате и разсъждавате по тези теми, помислете отново. Простатитът поразява най-често мъже между 20 и 40, а долната възрастова граница на най-застрашените от рак на тестисите е 15-годишна възраст. Предостатъчно черна статистика, за да си направим извода, че само един месец не стига, а и следващият ноември е чак след единадесет месеца.

Водени от убеждението, че доброто здраве не е нещо, което телата ни дължат, а точно обратното: нещо, за което трябва да се борим и в което трябва да инвестираме ежедневно, момчетата от Мисия Кураж се заемат с благородната кауза да напомнят целогодишно важността да обръщаме повече внимание на своето здраве. Николай Пенчев, Димитър Гамизов и Ангел Вучев стартират платформата за мъжко здраве още през 2013 и вече три години разгръщат методично мисията си да популяризират и информират на достъпен език и без комплекси по теми като тези от първото изречение по-горе. Мисия Кураж вече има няколко кампании зад гърба си, а пореднотото й събитие Здравето като цел, а не като даденост ще представи експозиция от двадесет принта на млади мъже със засукани мустаци и бради като тънък намек отново да засегнем темата за редовната профилактика на важната апаратура от колана надолу.

Така де, за едно нещо можем да се подпишем с двете ръце: превенцията може да е майката, а ранното диагностициране бащата на доброто здраве, но като във всяка битка, всичко започва от доброто опознаване на противника.

Здравето като цел, а не като даденост е днес след 19:00 часа в betahaus. Повече информация за събитието има тук.