13 супер филма от третото издание на Master of Art

Градът с най-много футболисти, пици на парче, скъпи бургерджийници и филмови фестивали на глава от населението е готов за третото издание на Master of Art – международният филмов фестивал за документални филми, посветени на изкуството, който се провежда за трети път в София и си има много тарикатско съкращение, MofA. За разлика от сравнително комерсиалната програма на други популярни филмови фестивали в града като София Филм Фест и So Independent, алтернативната програма на MofA е съсредоточена върху ТВ продукции и филми на независими продуценти и режисьори в категориите aрхитектура и дизайн, арт инсталации, съвременно и протестно изкуство, изобразителнo изкуствo и фотография, музика и танци, литература, театър и кино, кулинарно изкуство, видео арт и арт реклами, изкуство за деца и изкуство във видеоигрите – ужасно богат избор, който умира за една Boyscout селекция от най-интересното в 18-те дни на Master of Art.

Секс, маракаси и чихуахуа трябва да се гледа дори и само заради заглавието, без да подозирате какъв е сюжетът. И все пак: хроника на невероятния живот на родения в Барселона и израснал в куба Xavier Cugat, единственият испанец с две звезди на холивудската Алея на славата, пионер на латино хедонизма в щатския шоубизнес, отличен музикант, аранжор и диригент на оркестър, който остава в историята и като собственик на казина, карикатурист и непоправим женкар.

Същото важи и за Лигата на екзотичните танцьорки – провокативен, интимен и осветляващ поглед зад кулисите на бурлеската в златните ѝ години чрез личния живот и историите на легендарни изпълнителки. Разбира се, не всичко е цветя и рози: филмът сваля блясъка, за да разкрие сексизма, расизма и широко разпространеното осъждане, на които са подложени тези работещи жени в онези смутни времена.

40 години след смъртта си, най-известната оперна певица в света Maria Callas разказва своята история със собствените си думи в документалния филм Мария и Калас, който включва непоказвани досега кадри и снимки, филми на Super 8 и частни записи, лични писма и редки архивни кадри зад кулисите на нейния бурен и знаменит живот.

Единственият постоянен дом и студио на Salvador Dali служи за повествователна нишка за историята на живота и неговото творчество. Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали хвърля нова светлина върху съкровената и трайна връзка на художника с пейзажа на Кадакес, Порт Лигат и Кап де Креус и малко известни страни от личния му живот като отношенията на Dali с неговия баща и сестра.

Микеланджело: Любов и смърт е пътешествие из забележителните църкви и музеи на Флоренция, Рим и Ватикана, до салони и приемни в Европа, за да изследваме бурния живот и харизматичната личност на Michelangelo – eдин от най-великите творци на Ренесанса и на всички времена.

Като млад, легендарният испански филмов режисьор Carlos Saura не знае със сигурност какъв иска да стане: мотоциклетен състезател, фламенко танцьор или фотограф. 60 години, 40 филма и множество филмови награди по-късно е ясно, че страстта му към фотографията бележи целия му живот и заслужава своя собствена монография от Steidl.

Този стилен мъж от Долна Бавария, започнал живота си като граничар, се обучава в германското външно министерство, след което прекарва останалите си формиращи години, работейки в клубове и барове в Южна Франция, преди да замине за Мюнхен да учи политика и да отвори Американският бар на Schumann през 1982. 75-годишния барман и легенда на миксологията Charles Schumann обикаля най-добрите световни барове в Ню Йорк, Хавана и Токио, за да представи тази забележителна култура.

Революция: Ново изкуство за нов свят е дързък и вълнуващ документален филм, който обхваща един от най-важните периоди от историята на Русия и руския авангард и разказва историите на личности като Шагал, Кандински и Малевич — пионери, чието творчество процъфтява в отговор на предизвикателството да се създаде ново изкуство за нов свят, но бива попарено от неумолимата власт след 15 кратки години на съществуване и заглушено от социалистическия реализъм на Сталин. Заснет изцяло в Москва, Санкт Петербург и Лондон, с достъп до Третяковската галерия, Държавния руски музей, Ермитажа, и в сътрудничество с Кралската академия на изкуствата в Лондон, филмът показва картини, някога забранени и невиждани с десетилетия, и шедьоври, които рядко напускат Русия. Филмът изследва влиянието, което колоритните картини, изобретателни скулптури и пропагандни плакати на руския авангард оказват върху съвременното съзнание близо век по-късно.

Леонид Йовчев се опитва да намери първия брой на Дъга в документален филм, който изследва един от най-важните културни феномени от разгара на социализма. Списанието съществува 12 години. В него работят 44 художници, които създават над 80 поредици по историите на 35 сценаристи. Благодарение на това списание само за няколко години комиксът се развива и създава собствена школа в държава, в която нищо такова не е съществувало преди.

Архитектурата обикновено се снима отвън, a интериорните кадри се ограничават до неподвижни или статични изображения на празна сграда. Rem прилага нетрадиционен подход, като съчетава човешките истории и опита на архитекта и на хората, които използват неговата архитектура. Името на въпросния човек: холандската легенда Rem Koolhaas. Филмът показва как неговите конструкции, разпръснати в цял свят, влияят на всеки аспект от живота на хората, които са ги построили, на тези, които ги използват, и на тези, които ги обитават.

Благодарение на своето Atelier Konstantin Grcic Industrial Design, Konstantin Grcic е в предните редици на продуктовия и мебелен дизайн с клиенти като Vitra, Magis, Iittalla, Krups, Lamy, Muji, Hugo Boss, Rado, Audi и много, наистина много други. Неслучайно го смятат за един от най-иновативните и важни съвременни дизайнери и мислители на нашето време.

Big Тime следва датската суперзвезда на архитектурата Bjarke Ingels в продължение на седем години от 2009 до 2016, през които се опитва да завърши най-големия си проект досега – един от небостъргачите на мястото на Световния търговски център.

Чаплин на остров Бали проследява знаков епизод в живота на Charlie Chaplin, който му позволява да излезе от кризата на средната възраст, утежнена от появата на звуковото кино. Вдъхновението от танците и безметежния живот на местните му помага да преодолее страха от бъдещето и да стигне до революционния Модерни времена.

Третото издание на филмовия фестивал Master of Art e в София от 12 до 30 април. Пълната програма с всички филми от селекцията е тук.