NSFW: Promiscuities на Jonathan Leder

© Imperial Pictures Ltd.

Масовата публика свиква да гледа филми и сериали за секс като The Canyons, Masters of Sex и предстоящата екранизация на романа 50 Shades of Grey, но все още се пази да пипа смело един от най-популярните феномени на поп културата през последните години, а именно възходът на интернет видеото и новата артистична еротика, която отдава почит на филмите от 60-те и 70-те и не забравя да ги адаптира за съвременното дигитално поколение. Добре, че можем да разчитаме на фотографи и режисьори като американеца Jonathan Leder, който доскоро бе познат само като създател на чудесните списания Jacques и Fetishisms Manifesto и едни от най-провокативните голи снимки на момичето на 2014-а Emily Ratajkowski. Последният завършен проект на Leder е късометражния му дебют Promiscuities – сюрреалистична и много сексуална психо-драма с Amy Hood в ролята на красивата нимфоманка Diane, която е малтретирана жестоко от майка си като дете и има нещастието да попадне на брутален и доста сбъркан психотерапевт (Joe Bongiorno) с алтернативни методи за лечение. Diane е класически случай на сексуална психоза и безброй очевидни психологични проблеми като алкохолна и медикаментозна зависимост, халюцинации, гняв, страхова невроза, изключителна стеснителност, отчаяна нужда от любов и привързаност и разбира се, задължителните опасни саморазрушителни тенденции. Както можете да се досетите от историята, Promiscuities е много смел и графичен филм, който не се съобразява по никакъв начин с изискванията за съдържание на традиционните канали за разпространение и вместо това експериментира до крайност с красиви момичета и общовалидни психологически проблеми. Така или иначе при Leder границите на провокацията винаги са били по-широки от останалите.

© Imperial Pictures Ltd.

Очаквахме премиерата на American Ecstasy и вместо това ни изненадахте с късометражния филм Promiscuities. Какво се случва с първоначалния ви дебют, как върви работата? Решихме да си починем малко от снимките на American Ecstasy и използвахме последните няколко месеца, за да осъществим настоящия проект Promiscuities. Планираме да продължим работата върху AE наесен с един съдебномедицински психолог, който ни помага много с историята.

© Imperial Pictures Ltd.

Да поговорим по-подробно за възникването на идеята и снимките на Promiscuities. Става дума за екранизацията на една оригинална история, която написахме двамата с Amy Hood. Идеята на фирма започна да се очертава през януари, малко след като публикувахме първия брой на Fetishisms Manifesto. Опитвахме се да си представим начин, по който да развием част от психологическите идеи, които ни вълнуват, в игрален филм, който да доставя удоволствие на публиката. Сценарият и основната идея зад филма се развива през февруари, а снимките започнаха през март. Монтажът на Promiscuities започна към края на април, но като цяло всички етапи в този процес се случваха едновременно – промените в сценария, монтажът и снимането на отделни епизоди продължиха дори през август. Едно от най-удивителните неща в киното за мен е монтажът на историята. Това е нещото, в което съм замесен много сериозно и си мисля, че вероятно е най-креативната част от целия процес на кинопроизводство. Особено като вземем предвид невероятният и лесно достъпен софтуеър – всеки може да монтира и редактира сцените по начин, който най-вероятно не е бил особено възможен през 60-те и 70-те години на ХХ век. Монтажът е много важен за мен, редактирането на този 24-минутен филм ми отне близо 400 часа в студиото.

© Imperial Pictures Ltd.

Избрахме тази тема, защото ни позволи да изследваме голяма част от идеите, които ни вълнуват напоследък. Психологични проблеми, които засягат много от нас, ако не и всички, по един или друг начин. Този филм е комбинация от няколко истински и фиктивни истории, наред с някои лични влияния, които разработихме през тези шест месеца. Направата на Promiscuities изискваше много време и задълбочено проучване. Мисля си, че ако решите да го гледате, ще усетите присъствието на всички тези сложни теми и проблеми.

© Imperial Pictures Ltd.

Референциите и вдъхновенията, които бихте споделили? Ако говорим за други филми, трябва да споменем част от вдъхновяващите заглавия от френската нова вълна като Cléo de 5 à 7 на Agnès Varda и Week-end на Jean-Luc Godard, наред с Faces на John Cassavetes, Repulsion на Roman Polanski и други влиятелни филми като Казино, Кодът Пи, Психо, Видеодром и Секс, лъжи и видео – по една или друга причина.

© Imperial Pictures Ltd.

Най-странното и извратено нещо, което ви се наложи да снимате в Promiscuities? Част от сексуалните сцени бяха малко неловки за снимане. Понякога трябваше да карам Amy да прави неща, с които не се чувстваше съвсем спокойна и това не ми беше особено приятно.

© Imperial Pictures Ltd.

Филмовата ви компания Imperial Pictures Ltd. е пионер на т.нар. Cinema Brut жанр. Какво е това? Еми, подобно на Art Brut изкуството и при него има някои естествени и много откровени първосигнални елементи. Определено не е прекалено дидактичен като идеите на колектива Dogma, но все пак възможността да снимаш с камера без статив, без осветление, без фиксиран сценарий и с много импровизации е ценна. Преимуществото да снимаш нискобюджетни продукции без каквито и да било ограничения във времето е това, че можеш просто да продължиш да снимаш, докато не се получи. Режийните разходи за този филм бяха много ниски, затова можехме да снимаме повече време.

© Imperial Pictures Ltd.

Amy Hood е най-редовното име във вашите проекти през последните години. Нормално, тя е много добра актриса, способна да пресъздаде голям спектър от емоции. Работи упорито и съвсем случайно изглежда страхотно.

© Imperial Pictures Ltd.

Как се променя работата ви като еротичен фотограф и режисьор през последните години? Винаги съм се интересувал от неща, които ме предизвикват като творец, съответно правенето на филми е най-непознатата и неизследвана област от съвременното изкуство. Обичам фотографията и винаги ще продължавам да го правя, но в същото време усещам, че е дошло време да премина към нещо по-голямо. Като визуално средство, само киното е способно да пресъздаде най-правдоподобно емоции и идеи по такъв многостранен начин. Също така вярвам, че от всичките визуални изкуства като рисуване, фотография, дизайн и т.н., само киното си остава най-малко експлоатирано като възможности. Голяма част от съвременната кино и видео продукция е схематична и напълно излишна, което ме убеждава, че хората не се възползват от огромния потенциал на филмовото изкуство.

Плактите на Promiscuities © Imperial Pictures Ltd.

Кога започнахте да се интересувате сериозно от еротика? Репликата на Diane Мисля, че определено имам проблем със секса е истинската отправна точка за мен в този филм. Мисля, че не става въпрос само за еротика, а по-скоро за изследване на различни аспекти от човешката природа, които обществото като цяло се страхува да дискутират по интелигентен и зрял начин. Хората са очарователни създания и определено мога да се съглася с твърдението на Freud, че сексуалността стои в основата на голяма част от човешката психика. Копнежът по забранения плод или усещането, че си жив при мастурбация или когато държи члена ти – тези неща определено звучат сексуално, но в същото време са универсални истини, които говорят на всеки.

Promiscuities може да бъде гледан онлайн тук. Стандартният пакет с неограничен HD стрийминг и сваляне на филма + нецензурирания трейлър струва $7. Делукс пакетът с неограничен HD стрийминг и сваляне на филма + нецензурирания трейлър и още по-нецензурирания бонус материал The Missing VHS Tapes струва $12. Повече за филма има в Tumblr.