Документални филми на голям екран, а не само по торенти

 

НДК продължава да смазва с продуктивност и събития като новия фестивал за документални филми за изкуства Master of Art, който стартира с 31 премиерни заглавия за България в Люмиер и Одеон. Организаторите на мероприятието са се амбицирали да представят най-добрите документални филми за музика, танц, театър, изобразително изкуство, архитектура, дизайн и литература от последните няколко години и дори са се подсигурили с конкурсна програма и международно жури. Така или иначе няма да можете да гледате всичко, затова обърнете внимание на следните няколко заглавия:

Награденият с награда Оскар за късометражен филм Дамата в номер 6: музиката спаси живота ми (2013) е вдъхновяваща история и оптимистичен разказ 109-годишната Alice Herz Sommer – най-възрастният практикуващ пианист и оцелял от Холокоста човек с ценни съвети за това как да водим пълноценен и щастлив живот с повече музика, смях и позитивизъм. Жената все пак е успяла да се справи с ужасите на концентрационните лагери, така че със сигурност има на какво да ни научи по въпроса за оцеляването.

Последният шедьовър на Dali e неговият театър и музей в родния му град Фогерес, който не сме посещавали, но можем да разгледаме във филма за творческия процес на испанския артист, разказваш за себе си в първо лице и от думите на неговия приятел и художник Antoni Pitxot.

Холандският Новият Рейксмузеум е 120-минутен документален епос за трудностите покрай обновяването на въпросния знаков национален музей в Амстердам, открит през далечната 1885.

Maiko: Dancing Child e супер красивата и смъртоносно амбициозна прима балерина на норвежската национална опера Maiko Nishino, която се опитва да балансира между смазващата и дебнеща зад всеки ъгъл конкуренция на по-младите балерини и изискванията на личния живот и своето семейство.

Да спасиш Мес Айнак разказва за историята на арехолога Qadir Temori, който се напреварва с времето, за да спаси пет хиляди годишен будистки храм в Агханистан, застрашен от разрушение от китайска минно-добиваща компания зартади едни сто милиарда долара в медни залежи. Гадове.

Всеки нобелов лауреат и забележителен писател заслужава документален филм като Gabo, създаването на Gabriel García Márquez – напоително обяснение в любов към една от най-големите колумбийски легенди.

Искате забавен филм за един от най-великите фалшификатори, който рисува оригинални картини и ги приписва на най-продаваните художници като Max Ernst, Heinrich Campendonk, Fernand Léger и Kees van Dongen, за да ги продаде за милиони? Гледайте Beltracchi – изкуството на фалшификацията.

Да отвоюваш пространство: 5 жени, които промениха лицето на архитектурата е особено актуален в дните след смъртта на Zaha Hadid.

Режисираният от Al Pacino документален филм Wilde Salomé разкрива обсесията на американския актьор с работата на Oscar Wilde, след като гледа лондонската постановка на едноименната пиеса от заглавието със Stephen Berkoff в главната роля.

Мечтата на един барабанист можеше да бъде документалната версия на Камшичен удар, но всъщност си е много позитивна история за седем велики барабанисти, което провеждат зелено училище за 40 начинаещи музиканти в отдалечена ферма. Казано по друг начин, предаване на любовта към музиката в най-чистата й форма.

Фестивалът Master of Art е от 15 до 22 април.