Surviving Mars: Kолонизираме Червената планета още преди Musk

Трябва ли да чакаме Elon Musk, за да събудим вътрешния си супергерой и извънбрачен син на Damon и Schwarzenegger и да колонизираме Марс с най-малко жертви? Разбира се, че не. Поне не буквално.

Българското студио Haemimont Games (Tropico, Victor Vran и Tzar) ни предоставя отлична възможност да създадем първата човешка колония на Червената планета в чисто новата компютърна игра Surviving Mars – стратегически city builder в космоса, който започва от кацането на първата ракета на далечната планета и изисква добри умения да планираме, построим и управляваме като един истински отлични колонизатори, докато се опитваме да превърнем Марс в свой постоянен дом.

Подобно на столичната кметица Йорданка Фъндъкова, всеки играч е изправен пред сериозната задача да създаде устойчива инфраструктура с ограничени ресурси в екстремните условия на Марс. Не трябва да пропуска и развитието в културно и технологично отношение, за да може колонията да се развива самостоятелно без постоянната патерица от Земята.

Разработчиците на играта очевидно са се вдъхновили от класически писатели като Isaac Asimov и Arthur Clarke, за да вкарат голям брой мистериозни фантастични истории, от които се пада по една в игра при всяко преиграване. Хората от Haemimont са обърнали и специално внимание на характерите на героите в играта, които приличат на истински хора със своите силни и слаби страни и оказват сериозно влияние върху социалната среда на Марс, респективно и създават доста проблеми за решаване.

Очевидно създаването на устойчиво бъдеще на Марс и оцеляването на планета, която не е създадена да поддържа човешки живот, няма да е лесна задача дори и на сухи тренировки пред екрана. Затова се откажете от Netflix-а за известно време и използвайте всичките си знания и умения, за да изградите нова цивилизация от самата нула.

Surviving Mars струва $40, $50 или $75 според различните пакети и може да бъде поръчана онлайн тук.