Nike бори Ultra и Energy Boost с Epic React

Nike и Аdidas продължават презокеанската ожесточена битка за стъпалата на всички бегачи с милионни инвестиции в проучването и разработването на технологии, които би трябвало да постигнат светия граал в тази дисциплина: сложна и предизвикателно противоречива комбинация от повече омекотяване, щадене на стъпалото, връщане на повече енергия, лекота, максимално бавно износване и издържане на външни шокове и всевъзможни атмосферни условия. Последното изцяло ново оръжие на американския спортен гигант е иновативната пяна Nike React, която превъзхожда енергийната ефективност (връщането на енергия) на последното поколение Lunarlon с 13%.

И понеже няма как точно да измерим въпросните проценти, можем да разберем какво точно представлява въпросната пяна с най-обикновен полеви тест. Стискаме едно парче Nike React и веднага усещаме приятно омекотяване, а след като отпускаме, се вижда колко бързо се връща в оригиналната си форма. Именно тук се задейства и въпросното енергийното възвръщане, защото въпросното преобразяване на пяната при бягане се случва моментално на всяка стъпка, за да осигури плавност на движенията километър след километър. Допълнителните тестове в лаборатията на Nike идентифицират React като най-заздравената и издръжлива пяна на марката до момента, което я прави доста подходяща за бегачи на дълги разстояния.

Самото инжектиране на пяната в обувката и оформяне на ходилото и подметката се случва след анализ на данните от така наречените карти за натиск, показващи кои области на стъпалото се нуждаят от подкрепа и позволяват пълна оптимизация на омекотяването и сцеплението. Дизайнерите използват и собствен алгоритъм, който генерира повърхностната геометрия на ходилото и така получаваме първия флагман на новата серия Nike Epic React Flyknit – супер модерни кецове с еднослойната горна част за повече стабилност, гъвкавост и проветривост и по-широко ходило в областта на петата за повече омекотяване и стабилност. Оставаме само да ги тестваме и да разберем дали наистина карат атлетите да искат да бягат все повече и повече, както твърдят. Пък и не изглеждат никак зле.

Nike Epic React Flyknit е в наличност от 22 февруари в избрани магазини на марката в страната. Цената за България все още не е обявена, но в Щатите са по $150, така че у нас най-вероятно ще се предлагат за около 300 лева.