Тест драйв: Dacia Duster 2018 в сняг и кал

Да приемем за момент, че сме млади предприемачи, които не са наследили семеен бизнес, не перат парите на знайни и незнайни руски олигарси и не се интересуват прекалено много от комар и незаконни залози. При това положение със сигурност се налага меко казано да си скъсваме задниците от работа и подхождаме много рационално и два пъти по-разумно към харченето на заслужените приходи. Porsche Cayenne и Range Rover Sport са страхотни джипки, но и двете струват над двеста бона в лева и определено не са най-правилната инвестиция нито в личния парк, нито в личния бизнес, поне за момента. Жизнено важно е да подходим по-умно и да потърсим работещи решения, способни да подсигурят пътя не само напред, но и нагоре (в добрия смисъл на думата, пази боже). Представеният за пръв път на миналогодишния автосалон във Франкфурт изцяло нов, свеж, много по-младежки и все така приятно достъпен всъдеход Dacia Duster няма много общи неща с предишната генерация – инженерите на румънската автомобилна компания от холдинга Renault-Nissan-Mitsubishi са открили и разработили най-важните и съществени неща, за да създадат умерен и достъпен автомобил за пресечен терен, който може да се похвали с добра икономичност и достатъчна функционалност.

© Петър Драганов

Значително по-приятния силует на екстериора и интериора на Dacia Duster (в който е замесен и българския старши дизайнер в групата на Renault Емануил Клисаров) е конструиран не само с мисълта за значително по-модерен външен вид, но и за допълнителна ергономия и комфорт на водач и пасажери и крачка напред към стандартите на най-добрите образци в този сегмент на пазара. Доста по-увереният и мощен дизайн на предницата се дължи най-вече на радиаторната решетка, която се простира до фаровете в самите ъгли на модела и го кара да изглежда доста по-широк, отколкото е всъщност. Централната конзола приютява по-високо разположен и ориентиран към водача екран на инфотейнмънт-навигационната система за по-лесен достъп. Подобреният интериор си личи от пръв поглед по цялостното изпълнение с материали в матов цвят за арматурното табло, хромираните дръжки на панелите на вратите, сатинираните хромирани детайли на по-късия скоростен лост и тапицерията с 3D тъкан и контрастен шев.

© Петър Драганов

Първото впечатление от шофирането на новия Duster е, че е лек и пъргав автомобил. По-високата позиция на удължената и по-обгръщаща шофьорска седалка с подлакътник (с опциите за регулиране не само на нея, но и на височината и дълбочината на волана) и напомпаният преден капак създават усещането, че сте в голям и безопасен автомобил, който се шофира изключително леко. Маневрите не представляват трудност, а четирите нови камери подпомагат паркирането и маневрирането при ниска скорост в пресечен терен. Преди да стигнем до него обаче, се налага да минем няколко десетки километра по магистралата и става ясно, че инженерите на Dacia са си взели бележки от тракането и шума в предишната генерация. Изолацията на купето е подобрена чрез използването на двойно повече шумопоглъщащи повърхности в кабината и мястото за двигателя в комбина с подобрени уплътнители, запушалки и по-дебело стъкло за предните прозорци.

© Петър Драганов

Огромният акцент върху дизайна и силуета в прес досието на Dacia Duster няма как да не породят леки съмнения какво се случва със самите бензинови и дизелови агрегати. Малкият двигател и скромната мощност (бензинови и дизелови агрегати, най-големият от които с максимална скорост от 179 км/ч и мощност от 123 конски сили ) пораждат предварителна несигурност в способностите на новия Duster извън асфалтовите пътища, но автомобилът се справя без много претенции и шум с лепкавата кал и снежни преспи на полетата около планината Плана, където сме решили да се загубим за няколко часа. Доверието между шофьор и Duster се повдига малко повече с времето, но все пак в разумни граници и ето, че резултатите са налице – оранжевият всъдеход не затъва нито веднъж за неколкочасовия тест в пресечена местност. Последният факт няма как да не провокира вяра, че Duster-чето изглежда като добър партньор за разумни хора, които трябва да вършат ежедневна работа в сурови условия или имат нужда от добър помощник в града.

© Петър Драганов

Цената на новата Dacia Duster започва от 21990 лева. Boyscout тества автомобил с допълнително оборудване на цена от 39060 лева. Повече информация има тук.