Сериалите на 2010

Oт понеделник по HBO тръгва новият сериал Престъпна империя. Напоследък, дали защото цял филм след работа леко ни уморява или заради наистина жестокото им качество, гледаме бая телевизионни сериали. Ето 10 примера от формата, които следяхме през последната година и препоръчваме.

1. Mad Men (Момчетата от Медисън Авеню), сезон 4

Професионалният и личният живот на екипа на рекламна агенция в шейсетарски Ню Йорк вече четвърти сезон води сюжета на най-силния драматичен сериал. Най-голямата му сила са разнообразните и сложни персонажи, които биват разплетени бавно и прецизно пред очите ни. Харесваме го още заради отличната игра на целия актьорски състав, красивите January Jones, Christina Hendricks и Jon Hamm, ценната историческа перспектива върху американското общество от онова време и, разбира се, костюмите.

_

2. 30 Rock (Рокфелер плаза 30), сезон 5

Безумно смешната и хитра ситуационна комедия, създадена и с участието на бившата главна сценаристка на Saturday Night Live Tina Fey, неусетно натрупа почти цели 5 сезона. Вдъхновена от личния опит на Fey, епизодите проследяват живота на сценаристка на фикционалното предаване TGS по NBC, двете му различно луди звезди, останалите особняци от екипа на предаването и, не на последно място, шефа на телевизията Alec Baldwin. Харесва ни заради ужасно произволните и забавни скечове, както и политически некоректните шеги с човешкото състояние като цяло, корпоративния свят и американските републиканци.

_

3. Boardwalk Empire (Престъпна империя), сезон 1

 

Новият сериал на HBO е създаден от човека зад The Sopranos – Terence Winter, а пилотният му епизод е режисиран от Martin Scorsese и е най-високобюджетният пилот досега (близо 18 млн. долара). Действието се развива в Атлантик Сити по време на сухия режим през 20-те и 30-те години на миналия век и се фокусира върху живота на виден политик/мафиот от това време, базиран на съвсем историческа личност. Участват Michael Pitt, Steve Buscemi, Paz de la Huerta. HBO България започва да го излъчва от 10 януари всеки понеделник от 21:05 ч.

_

4. Modern Family (Модерно семейство), сезон 2

 

Ситком за три различни семейства, които нямат много общо на пръв поглед – едно многодетно „традиционно”, един брой стар богаташ (помниш ли Al Bundy?), женен за млада латинка с дете от друг мъж, и накрая двама женени мъже и осиновеното им азиатче. Ако се абстрaхираш от това привидно клише, ще откриеш много остроумна и човешка поредица, в която скечове от ежедневието излюстрират изповедите на отделните семейства. Много харесваме личното отношение и малките многозначителни погледи и намигвания към камерата, които ни карат да се чувстваме като довереници на рядко симпатичните персонажи. Най-много обичаме младия екзистенциалист Manny и майка му Gloria, написана като по поръчка за любимата Sofia Vergara.

_

5. The Walking Dead (Живите мъртви), сезон 1

Вампирите бая ни поомръзнаха, затова се радваме, че най-накрая имаме зомби телевизия. Сериалът за опустошената от зомбита Америка по едноименната комикс поредица почна с убийствен пилотен епизод и вече 6 серии не разочарова.

_

6. Glee (Веселие), сезон 2

Тийнейджърският комедиен мюзикъл е един от културните феномени на последните години и, за добро или лошо, стана сериозен фактор в музикалната индустрия – за по-малко от две години съставът на Glee задмина The Beatles с най-много хитове в американския Billboard, макар все кавъри. Доста лигав и инфантилен на моменти, харесваме младежкия хумор и любовта към музиката, която възпитава. Освен това често ни напомня за някоя добре забравен песен от класическите мюзикъли.

_

7. Weeds (Трева), сезон 6

 

В шестия кратък, но все така приятно хард и забавен сезон, на Weeds Nancy Botwin бяга от поредния лош бивш и опитва да замени пласирането на трева с „честна” работа. Няма я вече великата Celia, но пък продължаващата трансформация на Shane в завършено дете психопатче си я бива. Showtime обявиха, че тази година ще има нов сезон, в който действието май ще се развива в Дания. Каналът междудругото май се специализира в правенето на черни комедии със силни и егоистични женски образи – можеш да пробваш още The Big C за умиращата от рак Laura Linney и сериала за медсестра наркоманка Nurse Jackie.

_

8. South Park (Саут парк), сезон 14

Безумните 14 сезона по-късно South Park продължава да е безобразно смешен. Ебавките са винаги безпощадно груби и пресни, а жертвите са много – от папата, през фейсбук поколението, до Inception и бедната Sarah Jessica Parker. Cartman май ни е любимият анимационен персонаж въобще и в последните епизоди си поделя главната роля с Kenny, тайната на чието безсмъртие най-сетне е разкрита. Сезон 15 почва в края на април.

_

9.  How To Make It In America (Как да успееш в Америка), сезон 1

Май това е единствената младежка драма, която толерираме. Действието се развива в Ню Йорк и следи двама младежи в опитите им да стартират собствен бизнес с марка дънки. Случките са приятно градски и актьорският състав, воглаве с Bryan Greenberg,  е наистина симпатичен. Първи сезон беше само мижавите 8 епизода, след което HBO обяви, че ще има втори, но отдавна нищо не се е чувало.

_

10. The Big Bang Theory  (Теория за големия взрив), сезон 4

Ситкомът за четирима леко смотани физици и русата им съседка е доста приятен начин да прекараш 20 минути и да научиш нещо ново за теорията на струните, квантовата физика и комиксите. Лесносмилаем, непретенциозен и много смешен. Ненужно е да казваме, че главният герой доктор Sheldon Cooper е личният ни идол, нали?