Пълен ужас

Петър Станимиров е един от художниците в списание Дъга – единственият български  сборник с комикси през 80-те години на миналия век и важен етап от символичната родна поп култура. През следващото десетилетие обаче Станимиров налага стила си с българските издания на Stephen King – едни от малкото адекватни и запомнящи се корици във време на истинския глад за западна литература. Станимиров не просто рисува, а е изцяло отговорен за навлизането и налагането на писателя на българския пазар.

Колекционерският албум Вдъхновен от Стивън Кинг е предназначен за всички фенове на писателя и хората, които помнят кориците на Станимиров през 90-те – озъбени клоуни, невръстни вампири и психопати убийци. Изданието е двуезично (български/английски), а всяка от 500-те бройки в ограничения тираж е номерирана и подписана лично от художника. Като изключим предговора на Благой Д. Иванов, албумът почти не съдържа текст и набляга основно на луксозните страници и големия формат.

Безплатното приложение с черно-бели илюстрации, отново вдъхновени от King, показва нагледно една дузина кошмари, родени от въображението на един писател и един художник. От една страна имаме историите от сборника Нощна смяна, преиздаден у нас в по-пълен вид под заглавието Понякога те се завръщат през 1994, а от друга – илюстрациите на Станимиров за легендарни разкази като Човекът с косачката, Ягодова пролет, Децата на царевицата, Вампирът и По едно за из път.

Каква част от илюстрациите са вдъхновени от текстовете на King и каква от собственото ви въображение? Винаги преди да започна илюстрирането или корицата се запознавам с текста, понякога допълнително ми е повлиявал филмът по книгата. Илюстрациите към Понякога те се завръщат например са изцяло вдъхновени от текста, но без моето въображение, нямаше да са моите илюстрации и това важи за всичко, което създава един художник. Въображението, виждането и ръката – това е художникът.

Самият King виждал ли е илюстрациите? Сигурно, но навремето контактувах само с неговия агент, така че не зная какво му е мнението. Със сигурност зная, че моите корици и илюстрации се харесват в САЩ, защото бях поканен да участвам в супер изданието Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King на Centipede Press заедно с още 16 художника от цял свят. Статията за мен е написана от George Beam – един от биографите на King.

Кои от комиксите си в Дъга бихте екранизирали като пълнометражен филм? Крепостта на безсмъртните и Бубачко, но най-много ми се иска да видя филм за Радул от списание Чуден свят, който писахме и рисувахме заедно с моя приятел и колега Евгений Йорданов.

Вдъхновен от Стивън Кинг на Петър Станимиров струва 50 лева и може да бъде поръчан ето тук.