Неделна еротика: The Story of Sex

Чисто новото американско издание с твърди корици е повод да си припомним една от най-забавните миналогодишни френски енциклопедии, които разкрива любопитни подробности от вълнуващия свят на секса с хумор и добри картинки. The Story of Sex: A Graphic History Through the Ages на известния сексолог и антрополог Philippe Brenot и илюстраторката Laetitia Coryn e достъпно поднесена, страшно интелигентна и забавна хроника на сексуалността и човешката интимност от началото на човечеството до днес, подредена в красноречиво озаглавени раздели като Вавилон: Свободната любов, Средновековието: Ад и рай и ХХ век: Сексуалното освобождаване. Комбинацията между антропологията, социологията и историята на секса с духовитите комикси на Coryn успява да отговори задълбочено на важни въпроси от този фундаментален и противоречив аспект на човечеството като това каква е истинската същност на еротиката, какъв е бил сексуалният живот на нашите далечни предци, откога датират двойките и как някои древни цивилизации са били доста по-напред от нас в равноправието между половете.

Както можете да се досетите, 200-те страници на тази енциклопедия са претъпкани с интересни факти за това как е изобретен първия вибратор, кога се появяват презервативите, какво представлява секса в Древна Гърция, кой е откривателя на спермата и каква е истината за митичния колан за целомъдрие. Съвсем естествено, Brenot и Coryn се осмеляват да прогнозират как ще се развият нещата и за в бъдеще и дали наистина ще използваме целия потенциал на автоеротичните холограми, виртуалната сексуалност, секса с роботи и възпроизвеждането с помощта на андроиди. Все интересни неща, които едва ли сте научили в училище.

The Story of Sex: A Graphic History Through the Ages (193 страници, твърди корици, Black Dog & Leventhal) струва €27 и може да бъде поръчана онлайн тук.