Taschen се обяснява в любов на Рим

Вечерните разговори във Великата красота, препускането с моторчета в Римска ваканция, липсата на сценарий във ватинканското модно шоу от Рим и наситената женственост на Anita Ekberg в Сладък живот са достатъчно красноречиви примери за огромното вдъхновение на италианската столица върху съвременната култура, политика и влажен поглед на задоволство в очите на всеки, който я посещава за първи, но рядко за последен път. Рим е любов към минало и настояще, към спектакъла на живота и красотата на ежедневието, към бароковата красота на фона на древни чудеса на архитектурата и световната история, на извитите вратове към Сикстинската капела на Michelangelo, към папараците и характерния дух на героите на Fellini – въобще към всичко, което ордите шумни туристи не могат да заличат, колкото и да се опитват. Богатата история на града е прекалено грандиозна и устояла хилядолетия, за да се трогне много-много.

Именно поради това, немското издателство Taschen се обяснява в любов към вечния град с дебел фотографски албум, който събира стотици фотографии от 1840 до днес, за да направи много красив и задълбочен поглед към невероятната история, красота и изкуство в една несравнима столица на културата. Фотографи като Giacomo Caneva, Pompeo Molins, Giuseppe Primoli, Alfred Eisenstaedt, Carlo Bavagnoli, Henri Cartier-Bresson, Pasquale De Antonis, Peter Lindbergh, Slim Aarons и William Klein снимат многообразието на италианската столица и нейното богато минало като център на Римската империя, люлка на Ренесанса и настояща столица на Римокатолическата църква, сцена на политически интриги и декор за велико кино и мода.

Фотографското пътешествие без тълпи сред Колизея, Римския форум и площад Испания е последвано от документиране на контраста между луксозните домове и занимания на привилегированата класа и уличните сергии и опашки от перачки в работническите квартали Трастевере и Тестачо. Не е пропусната и документалистиката, посветена на ерата на Mussolini и нейната отличителна иконография, нито пък по-късния преход към неокласицизма на следвоенното развитие и хедонизма на Виа Венето с познатите лица на Louis Armstrong, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Marcello Mastroianni, Sophia Lauren, Pier Paolo Pasolini, Anna Magnani и Valentino. Голяма работа. A Roma!

Фотографския албум Rome. Portrait of a City (твърди корици, 486 страници, Taschen) струва 100 лева и може да бъде поръчан онлайн тук или в по-добрите книжарници.