Question Authority се забавлява с дрехи, филми и трап партита

Осъзнатите младежи и девойки в града умират да се занимават с музика, дрехи, късометражни филми, изложби и партита, няма спор.

Поредният пример за горното е Question Authority (?A ). Петогдишният софийски колектив има смелостта да използва един от най-популярните антиавторитарни слогани на Сократ и Timothy Leary за име, което обединява разнородните им интереси в областта на уличното облекло, късометражното кино и хип-хоп културата. В началото, основателите на колектива Каис Бармауи, Стефан Бояджиев и Стефан Андреев се събират с идеята да имат собствена марка за правене на унисекс дрехи, чието лого произлиза от квартален поздрав между момчетата.

© Ирен Петрова/Александър Бенев

Самата продукция се прави по класическия начин в шивашки цех, вместо с печатане и бродерия върху готови артикули. От самото начало искахме да бъдем напълно замесени в процеса. Всеки може да сложи щампа върху фанелка, но това не го прави бранд за дрехи.

Досега ?А са се справили с реализирането на блуза с crew neck яка, два вида тишърти, суетшърт с качулка и два вида анцузи, но имат още толкова продукти на път. И макар до 2015 дейността им да е съсредоточена единствено около дрехите, в края на въпросната година започват снимки на късометражния концептуален филм Concept I – двугодишна нискобюджетна афера с авторска музика, която излиза в YouTube през лятото на 2017 и играе ролята както на самостоятелно парче изкуство, така и на видим носител на идеите и символите, които Question Authority отстоява.

Мърчът на Безистен © Ирен Петрова/Александър Бенев

През годините към колектива се присъединяват Тодор Згуровски, Ясмин Тезджан, Александър Бенев, Ирен Петрова и Димитър Кърджилов в разнообразни роли, а премиерата на късометражката е последвана от първия Безистен – поредица трап партита, които се случват на мускули само заради любовта към хип-хоп културата и нейната способност да слее музика, мода и начин на живот в едно. Пет месеца след последното парти, късометражния филм и няколко линии дрехи, момчетата и момичетата зад Question Authority организират и един последен Безистен с нов лайн-ъп, ?A бири и ексклузивен мърч под формата на специални тениски с щампа на едрогърдата мацка с пистолет в уста, превърнала се в символ на събитията. Последното е тема за съвсем отделен разговор, но дотогава можем предимно да подгреем със сетовете на имената, които ще забавляват посетителите в ДНК тази вечер.

Ясмин Тезджан започва да събира хора и да пуска музика по разнообразни места след дълбокото разочарование от софийските партита всеки уикенд. Единственият достъпен сет в нейния Mixcloud е по-бавен и любовен, но вечер най-вероятно се раздава по-бърз, дълбок и танцувален ритъм. Девойката е в комбина на плаката с Тото, който помага за звуковото оформление на късометражния филм Concept I и пуска като диджей на всеки Безистен.

Стефан Величков (DIAMONDZ) превзема лондонската грайм сцена парче по парче през последните три години, но намира малко време покрай записите на собствените си проекти и албума на D Double E, за да се появи в града.

Марин Лалов (Tekniq) е добър Boyscout приятел и много мързелив Mixcloud потребител, който не обича да обновява профила си с нови сетове, но за сметка на това пуска редовно в софийските клубове и не спира да се вдъхновява от съвременната хип-хоп, грайм, бас и геридж култура.

© Ирен Петрова/Александър Бенев

Безистен III e тази вечер, 25 май, след 23:30 в ДНК. Входът е 10 лева. Повече информация за събитието има тук.