Ревю: Междузвездни войни: Последните джедаи

Повечето ми приятели ме познават като много циничен човек със силно изразено чувство за ирония и критика, но този филм наистина ме отвя. На всички отново е ясно, че когато нямам търпение да гледам филм отново поне три пъти, значи наистина е много добър. Хората, замесени в правенето на този филм, демонстрират силно развито чувство за адаптивност, успявайки да направят правилната равносметка за всичко това, което е вселената на Междузвездни войни. Представете си комбинация от драматизма на Епизод 5 и 6, революционното начало в Rogue One: История от Междузвездни войни и още много нови оригинални идеи и свежи, привлекателни персонажи, които могат да трогнат и изкарат сълза дори и от най-скептично настроения фен на космическата сага. Безспорно, 152-минутната епика Междузвездни войни: Последните джедаи е най-успешната заявка за мигновена класика от оригиналната трилогия насам и можем само да целуваме ръка на режисьора Rian Johnson и да се надяваме да направи още по-големи чудеса с новата отделна трилогия за най-известната Lucas-ова вселена на шефовете от Disney.

Но нека първо поемем дълбоко дъх и се върнем към 2015 и големите нови надежди за Епизод 7 като първия нов филм на J.J. Abrams от космическата сага. Огромните очаквания не бяха помрачени дори от откровено рециклираните елементи в сюжета, героите и всички останало. Но времето отмина, страстите затихнаха и феновете си дадоха сметка, че има още какво да се желае. Спин-оф заглавието Rogue One обаче показа как подход без предразсъдъци и с голяма смелост може да спечели публиката от веднъж, без да се опитва да гради персонажи в няколко части или да впечатлява с полирани ефекти. Последните джедаи си взима поука от горните равносметки на 100%. Филмът на Johnson впечатлява със солиден сюжет, персонажи, очаквано добра кинематография и солидно самочувствие. Историята в Епизод 8 започва с бунтовниците от Съпротивата начело със смелия Poе Dameron (Oscar Isaac), които се борят за оцеляване под набезите на преследвачите от Първия ред и флотилията на генерал Hux (Domhnall Gleeson), но са меко казано превъзхождани числено и няма какво друго да правят, освен да си плюят на петите с принцеса Leia (Carrie Fischer, на която е посветен целия филм) и да се опитва да избягат заедно с всички живи. В същото време Rey (Daisy Ridley) се опитва да разбере защо Luke Skywalker (Mark Hamill) живее като отшелник и не иска повече да има нищо общо с джедаите.

Дотук звучи познато, но това, което следва е далеч по-смело и неочаквано. Затова и всички теории, базирани върху кадри от трейлърите са разбити на пух и прах, а изненадите не са една и две. Историята на филма, пазена в тайна като джедайски храм, ме разплака поне шест-седем пъти. Сцените, в които сякаш очакваш и знаеш какво предстои, не спират да ме смайват с обрати – постижение за заглавие от 2017, когато супер сериозни филми са осакатени от издайнически епизоди в предпремиерната кампания. Развитието на новите персонажи от Силата се пробужда е страхотно, като всеки един от актьорите представя сериозно присъствие в собствената си арка. Daisy Ridley, Jon Boyega, Oscar Isaac и Adam Driver вече са завършени персонажи в новата вселена, а новите попълнения не отстъпват и сантиметър назад от титулярите, независимо дали говорим за изключителния Benicio Del Toro в ролята на хитрия хакер/крадец DJ или Andy Serkis като Върховния водач Snoke. Разбира се, Mark Hamill и покойната Carrie Fisher смайват с присъствие и класа на екрана и всяка тяхна сцена е изпълнена с наелектризираща енергия. Музиката на John Williams допълва този епичен филм по безупречен начин. Искаше ми се да чуя и някоя нова хващаща ухото тема ала Rogue One, но и оригиналните вечни теми си вършат добре работата.

Последните джедаи е обречен да господства в боксофиса и сърцата на феновете поне до края на годината тук на Земята, а и не само. Филмът има потенциал да спечели няколко поколения фенове – от тези на оригиналните филми, през трилогията с предисторията, та и до днес. Летвата отново е високо вдигната, а новината че J.J. Abrams се завръща за Епизод 9 е донякъде обезпокоителна, но няма страшно – момчето е достатъчно кадърно, за да направи правилните стъпки и приключи достойно новата космическа сага.

Междузвездни войни: Последните джедаи е в кината.