Домашни растения срещу мръсен въздух

Илюстрация от Камен Каменов © Рада Янакиева

Не е тайна, че въздухът, който дишаме, е сред най-замърсените в света. Положението в затворени помещения по принцип е по-лошо от това навън не само заради домакинските препарати за почистване, различни аерозоли, лоши бои, строителни материали или мебели и материи, обработени със спорни технологии. Дори невинни на пръв поглед неща като химическото чистене или ароматзираните свещи ежедневно вкарват вредни вещества в белите ни дробове. Освен респираторни проблеми, обща отпадналост и лош сън, всички тези неща могат да ни докарат доста по-сериозни здравословни грижи в дългосрочен план. Вземането на мерки става съвсем наложително, затова избираме шест супер растения, които могат рязко да подобрят качеството на въздуха, който дишаме у дома или в офиса. Правилото е, че едно средно голямо растение е достатъчно за 10 квадрата, а ако имате домашни любимци или деца внимавайте – някои могат да бъдат токсични, ако се погълнат.

© Рада Янакиева

Палма арека

Изследвания на НАСА отпреди 30 години показват, че освен да обръщат въглероден двуокис в кислород, редица растения могат да усвояват и различни вредни вещества. Сред първениците в борбата с токсични елементи е мадагаскарската палма арека, която впечатлява не само с полезните си качества, но и с красивите си разстящи като фонтан листа. Палмата може спокойно да стигне два метра в домашни условия и се справя отлично както с премахването на формалдехид, бензен и въглероден монооксид от възхуда, така и с овлажняването му. Цветарите твърдят, че е лесно за гледане, но опитът показва, че е леко капризно – правилното количество вода, хем да не пожълтеят върховете на листата, хем да не изгният корените, е трудно за нацелване. Другото е лесно: иска светлина и се нуждае от периодично овлажняване на листата.

© Рада Янакиева

Змийско цвете

Идеално за минималисти и като естетика, и като грижа, змийското цвете получава името си заради дългите си, увиващи се листове със супер секси змийска шарки. Супер непретенциозно е и издръжливо на несериозни стопани – може да преживее преполиване или да издържи на дълги периоди без вода. Важното е да не стои на пряка слънчева светлина и да е в добре отичаща се почва. Змийското цвете пречиства въздуха от формалдехид, трихлоретилен, холороформ, азотен окис, отделяни от домашни уреди като газови печки или керосинови нагреватели. Перфектно е за спалнята, защото освен всичко друго обръща въглеродния двуокис в кислород и нощем.

© Рада Янакиева

Алое вера

Известен повече с приложението си в козметичната индустрия заради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, гелът в листата на алое вера е идеален домашен лек за порязвания и изгаряния. По-малко обаче се говори за силата на това растение да пречиства въздуха от бензол, освен това е от онези добри герои, които отделят кислород нощно време и е особено трудно за убиване – разбираемо, едно от най-лесните растения за гледане от новобранци. Нужда се от малко вода и не обича ярка слънчева светлина, която кара листата му да почервенеят.

© Рада Янакиева

Ехмея

Изследователи от Държавния университет в Ню Йорк тестват способността на различни растения да абсорбират летливи органични съединения (замърсители от бои, мебели, принтери, дрехи от химическо чистене и т.н.), които във висока концентрация могат да ви докарат астма или алергии. Бромелиите печелят първо място, елиминирайки до 80% от 6 от 8-те тествани замърсители. Ехмеята от семейство бромелии е родом от Бразилия и е епифит – има съвсем малка коренна система (храни се през листата си) и в природата се прикача към други растения или скали. Харесваме я заради красивите листа, лесната подръжка (малко светлина и малко вода в цилиндричната основа, около която растат листата) и специфичния жизнен цикъл – цъфти на две години в продължение на няколко месеца, след което умира, но не преди да роди няколко малки растения.

Илюстрация от Вендо Колев © Рада Янакиева

Папрат

Предпочитате растенията си висящи? Папратът не е най-вълнуващото растение, но пък е упорито и е оцеляло още от праисторически времена. Влиза в списъка на NASA, защото овлажнява въздуха и бори остатъците от формалдехид, както и гадини като тулен и ксилен, които се съдържат в много бои, лакове и лепила. Грижата е лесна – слънчева светлина, вода и овлажняване на листата.

© Рада Янакиева

Спатифилум

Спатифилумът, познат още с доста свърх поетичното име лилия на мира, има лоша репутация заради асоциациите с отминали времена и афинитетът на по-възрастни дами към него, но печели точки за непретенциозност и способността да се бори с домашния мухъл. Произхождащият от американските тропици и Югозизточна Азия спатифилум е доста лесен за гледане – няма нужда от много светлина, правилното нацелване на нуждата от вода не е никакъв проблем (листата му клюмват, за да покажат кога е жаден), иска пръскане на листата през няколко седмици и периодично почистване нa финия бял прах, който пада от цветовете.

Избраните растения са в по-добрите цветарски магазини като NEA (ул. Ангел Кънчев 29) или Mr. Garden (бул. Дондуков 18), както и на пазар Димитър Петков. Цените започват от 15 лева за по-малките, минават през 30 лева за среден размер и стигат до 100 лева за голяма палма.