Интервю с флорист: Жени Ковачева от NEA

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Запознайте се с чаровната млада дама Жени Ковачева, магистър по мода от Художествената академия и дългогодишен стилист на списания като MODA, минала през безскрупулната и много тягостна мелачка на музикалните ТВ реалитита, преди да й писне окончателно от глупости и да реализира дългогодишната си мечта за цветарски магазин. Дълго време се шегувах, че ще си отворя подобно място и абсолютно никой не ми вярваше. Kазвах, че ще го направя, за да релаксирам и да ми е приятно и красиво на душата, докато си ръководя всичко. Успокоявам се, докато се грижа или работя с цветя и явно съм в онзи етап от живота, в който искам да ми е спокойно, цветно и красиво. Интересно как преди се обличах изключително цветно и колоритно, но сега явно съм намерила друг начин да предавам това отношение и настроение на околните. Nea е уютен и достатъчно просторен магазин за хубави цветя и красиво аранжирани букети, но идеята на Жени е да се занимава с флорален дизайн и декориране на събития и различни пространства.

Браво за мястото, как стигна до него? С дълго и продължително събиране на идеи и картинки, рисуване на идеи за еклектичен интериор, който да смесва различни стилове и да носи едно такова ретро и леко френско усещане. Отне ни много време и беше страхотна борба да намерим подходящо помещение в района около Шишман или Ангел Кънчев, защото държах да сме близо именно до някоя от тези две улици – имат потенциал, заведения, места и хора, които имат отношение към подобна работа и бих искала да са ни клиенти. Понастоящем идват най-различни хора – много млади, много възрастни, съседите вече ме познават. Имам една клиентка, която е по-голям маниак и от мен, идва всеки понеделник и четвъртък да вземе цветя за дома и офиса си и остава поне час-два – всичките ни теми за разговор се въртят около цветята, естествено. Определено е интересен събеседник.

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Какви са тези прозрачни саксии с многото разнообразни кактуси? Терариуми, но за цветя и растения, а не за влечуги. Много искам да ги развия тези композиции от сукуленти, пустинни и тропически кактуси. Не съм попадала на много такива в България, но в магазина идват доста фенове на подобни терариуми – носят си собствени съдове и ми се доверяват напълно какво да направя с тях. Подобна целогодишна аранжировка се гледа много по-лесно.

Кои са любимите ти цветя? Онези с характер – едри, впечатляващи, внушителни и тропически. Харесвам и по-дребните, нежни и фини, но предпочитам такива като стрелиция, антуриум, южноафриканската протея (символ на Кейптаун) и мединила. Най-любимите ми цветя са орхидеите, защото са най-благородни, истински благодат. Обичам и сукуленти, а в момента съм се заела да възродя карамфила в България. Флористите по цял свят го използват абсолютно навсякъде, наравно с другите цветя, но в България му се носи лоша слава, особено след социализма, когато е имало само червени рози и карамфили и бели рози и хризантеми. Хората го свързват само с лоши поводи, но според мен е много красиво и трайно растение с изключително разнообразни цветове. Идват и млади клиенти за хризантеми, което ме радва.

Жените напоследък обаче май са луди само по божури. Да, Instagram помогна доста за тази вълна. Аз също ги обожавам, защото са много красиви, ухаят превъзходно, но са доста крехки и нетрайни. У нас също има бум в целогодишното търсене на божури, въпреки че реално ги има само през май. Поръчката през останалото време е доста по-трудна и скъпа.

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Какви цветя пазаруват мъжете? Рози, по една, по три, в червено или в някакъв огнен цвят. Често само отбиват номера  – идват, влизат, винаги бързат много и посягат към най-лесния и класически избор. Има и мъже, при които си личи, че пазаруват цветя, имат отношение към тях и знаят горе-долу кое с кое би се комбинирало добре. Обикновено са по-възрастни – предполагам, че са натрупали този опит с годините. Наското обаче влезе едно младо момче, което беше изключително пестелив в приказките и отговаряше на всеки въпрос само с да или не, но искаше букет без зеленина в свободна аранжировка, който да е събран, увит в амбалажна хартия, завързан с канап и декориран със зебло. Точно както ги предлагат по света или поне в Западна Европа. Опаковките имат изцяло защитна функция – по-добре да си го занесеш вкъщи и да го аранжираш във ваза.

Какви букети ще ни правиш като започнем да идваме всяка седмица? Такива в свободна аранжировка. Не спазвам общоприетите правила, не обичам да повтарям едно и също, влагам личното си чувство и виждане във всеки един букет, обичам да са по-раздвижени като големина, структура, цветове и видове цветя. Ще видим.

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Nea е в София на ул. Ангел Кънчев 29 и работи от 08:00 до 20:00 (понеделник до петък), от 09:00 до 19:00 (събота) и от 09:00 до 18:00 (неделя). Следвайте профила на магазина в Instagram за ежедневна доза хубави цветя върху дисплея на телефона.