Ултравиолетовата 2018-а според Pantone

Prince и Lana del Rey потриват ръце. Самопровъзгласилият се за авторитет по цветовете институт Pantone пренебрегва злокобния мрак и кръв в душите, живота и обществото през 2017 и разведряват атмосферата за предстоящата 2018 с избора си за цвят на годината – Pantone 18-3838 или доброто старо ултравиолетово. Знаковият цвят от последните колекции на марки като Gucci и Balenciaga присъства във всичко – от автомобилната и хранителновкусовата индустрия до козметиката и домашните потреби, респективно анализаторите на института правят добра услуга на дизайнерите в мисленето на цветовите гами за догодина.

Обяснението на самия институт е значително по-обстоятелствено. За него, ултравиолетовото напомня, цитираме, за мистериите на дълбокия космос и интригуващите открития, които ни предстоят. Енигматичната лилава гама е асоциирана и с основните символи на контракултурата, неконвенционалността и артистичната брилянтност на икони като Prince, David Bowie, Jimi Hendrix и други имена от авангарда на западната попкултура.

Нюансираният и емоционален Pantone 18-3838 символизира и склонността към експерименти и антиконформизъм – типични черти на по-артистичните професии. Излишно е да споменаваме и по-мистериозния и спиритуален контекст на света, затова най-добре да инвестирате в няколко симпатични плетива в лилаво или готина порцеланова чаша на чай с цвета на 2018 от Pantone.

Повече информация за цвета на 2018 и победителите от предишните години според Pantone има тук.