11 от най-добрите мъжки боти за сезона

Обувките се мъчат да правят добро впечатление, а мъжките боти си вършат работата да предпазват и облагородяват ежедневното облекло по функционален начин. Независимо дали търсите ботуши, Chelsea боти, войнишки кубинки или кларкове, високите модели от кожа са универсален избор за есента и зимата, който се отплаща сезон след сезон.

Мъжки гардероб без Chelsea боти е като село без начално училище – няма откъде да започнеш. Питайте Mick Jagger. Вероятно най-легендарният силует при мъжките боти без връзки е подходящ за всеки сух сезон, защото се обува лесно заради двата странични ластика, отива на всичко от деним до костюм, носи легендарна история зад гърба си и прелъстява жени дори в по-достъпните интерпретации в кафяв велур на марки като Zara (119 лева).

Пустинните боти (познати още и под симпатичното име Chukka) са номер две в горната класация за най-добри обувки за сухия студен сезон, независимо дали се доверите на класиките на Clark’s или решите да пробвате синия вариант от естествен велур на Massimo Dutti (219 лева).

Brutus (430 лева) е един от най-любопитните хибриди на Camper – типични работнически боти ала Peaky Blinders, но заоблена до съвършенство, което може да бъде намерено само в класически английски марки като Patrick Cox. Бруталната модерност обаче си е единствено и изцяло испански.

Черните ботуши с цип и подплата от кожа с косъм и стелка от кожа (299 лева) на Massimo Dutti са елегантен есенен и зимен вариант на класическите ниски обувки с перфорация, без да лишават силуета от необходимата елегантност за всеки суров деним или костюм от вълна.

Palladium правят толкова издръжливи обувки и боти, че са любим избор не само на сериозните пътешественици, но и на войниците от Френския чуждестранен легион. Промазаните спортни боти с дебела подметка Pallabosse (259 лева) са онзи модел, който може да се впише не само в кратките трекове по планините, но и в по-лежерните и незадължаващи занимания в града.

Слага ме си ръка на сърцето и признаваме сивите кожени боти на Marsell (1469 лева) за най-красивия битнически модел на пазара в момента – истински очарователен не само със сериозна цена, но и заради външния си вид, който би очаровал всеки уважаващ себе си музикант или уличен поет. Обувките на Marsell са онази импулсивна покупка, която се осмисля и става по-красива с всяко следващо носене.

Защо посягаме към лакирана кожа, която има нужда от поддръжка? Еми защото не може само депресия, трябва и малко блясък в олекотените боти от телешка кожа на Trussardi Jeans (379 лева), които комбинират няколко различни модерни силуети в доста приличен модел за града.

Завръзването на модела от горната снимка би изнервило и най-търпеливия човек на света, но кубинките от последната Studio колекция на H&M (269 лева) компенсират с отличен външен вид на зърнеста кожа с висок конч и ластични връзки с кукички и цип по дължината на езика. Неопреновите стелки и подплата и масивните гумени подметки пък са добра новина за отрицателните температури на истинската зима.

Купувате един класически Timberland от набук (379 лева) и забравяте за други обувки за зимата. Не само защото е любимата обувка на всички възможни рапъри, но и защото убива конкуренцията с добре премерена функционалност – водонепромокаеми с подлепени шевове, 400-грамова изолация за топли крака, подплатена кожена яка около глезена за по-голямо удобство, намаляваща умората в краката стелка и още няколко екстри, които ги превръщат в незаменими. Буквално.

Планинските боти на Massimo Dutti (349 лева) не стават за трекове на Витоша, а го играят стилен хибрид от лъскава кожа, която умира за градски приключения и по-разпуснат дрескод.

Танкчетата Freddy на Calvin Klein Jeans (449 лева) са авангарден избор за по-смели момчета и добри хаус диджеи като Любо Урсини, които не харесват класическите модели от горната част и предпочитат да експериментират с по-агресивен индустриален силует, дебели ципове, набирания от кожа и елементи от добрата страна на садо-мазо естетиката.