Дзен и изкуството да екранизираш артист

Почитателите на модерния импресионист Edward Hopper няма как да не оценят ентусиазма и брилянтния начин, по който австрийският режисьор Gustav Deutsch екранизира някои от най-известните му произведения. Думата екранизира е леко условна, защото Шърли: Представа за реалност е дословна интерпретация на тринадесет картини на Hopper, които маркират поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли под формата на доста хитра комбинация от изобразително изкуство, кино, лична и политическа история.

В сценария на Deutsch всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на ХХ век си има точна дата (28 срещу 29 август в съответната година) и само мястото се мени – от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на главната героиня със значими събития от американската история като Голямата депресия, Втората световна война, ерата на McCarthy, годините на Kennedy, Движението за граждански права и други.

Самата Шърли си е освободена жена с особено мнение към общоприетите роли във всяка връзка, която размишлява над същността на театъра и политиката и се представя чрез вътрешни монолози зад кадър. Силно визуалният и експериментален филм на Deutsch ще се прожектира на открито зад столичния Музей за съвременно изкуство напълно безплатно – екстра възможност да се съчетае с разглеждане на настоящата изложба на Боряна Росса същата вечер.

Прожекцията на Шърли: Представа за реалност е на 29 септември (петък) от 19:30 на поляната зад Софийски арсеналМузей за съвременно изкуство бул. Черни връх №2. Входът е свободен.