Малък фестивал за спортни филми

Кадър от Winning: The Racing Life of Paul Newman

Кадър от Winning: The Racing Life of Paul Newman

София уверено се превръща в столицата с най-много филмови фестивали като честота на провеждане и на глава от населението – по един на всеки три седмици, богато работа, какво да ги правим? Предстоящият Sofia Sport Film Festival е международен фестивал за документални спортни филми от последните две-три години, който стартира скромно с по-малко от дузина заглавия и амбициите да представи качествени български и чужди ленти на тази всеобхватна тематика. Какво ще гледаме като за начало:

Децата на кубинската революция се чудят какво ще стане след затоплянето на отношенията с Щатите и отварянето на страната към капиталистическия свят, но едно е сигурно – няма да се откажат от борбата за своето право да се дърпат на гонки, без да ги вкарват в затвора. Автомобилен клуб Хавана е очарователен поглед към издръжливостта и гения на дух на шестима състезатели, които правят модификации по любимите си американски автомобили в последния момент преди първата официално разрешена гонка от много години насам.

Палио не е обичайна надпревара. Най-старото състезание по конен спорт в света се провежда два пъти годишно в италианския град Сиена и побърква публиката с взривоопасния баланс между жокейски способности, стратегии, интриги и властващ мачизъм. Едноименният английски документален филм проследява битката на легендарния 13-кратен победител и жесток интригант Gigi Bruschelli и бившето му нахъсано протеже Giovanni Atzeni, готов на всички, за да бъде номер едно. Кинематографски поглед към истински микрокосмос на италианското общество.

В Малкият червен автобус има място за всеки – катерачи, клоуни, музиканти, акробати, екстремни спортисти, всеки един член на циркова трупа, която обикаля цяла Европа от единия до другия край и обратно.

Бикоборецът Antonio Barrera е прочут с това, че излиза на арената без всякаква подкрепа и като резултат е намушкван цели 23 пъти – стряскащо голям брой инциденти, довели до 17 операции, безброй счупени кости и психически травми за него и неговото семейство. Красноречиво озаглавеният филм Намушкан проследява моментите преди последното му излизане на арената и съмненията дали ще остане жив в последната си битка.

Най-големите отличници с живота и кариерата носят Rolex Daytona Paul Newman, останалите се задоволяваме с готиния документален филм за състезателната кариера на една от най-големите и дългогодишни (талантливи) звезди на американското кино. Победител: Състезателният живот на Paul Newman разкрива подробности за автомобилната страст на човек, който почти изоставя актьорската си кариера на заден план, за да спечели четири национални титли като пилот и осем шампионски титли като собственик на отбор. Нелошо постижение за мъж, който започва състезателната си кариера доста късно.

Унищожителни ветрове, минусови температури, височинна болест – въпреки всичко, сър Edmund Hillary и шерпът Tenzing Norgay постигат невъзможното и стават първите хора, покорили Еверест. Отвъд предела разказва класическата история за триумфа на волята на обикновения скромен човек и неговата забележителна издръжливост, упорство и смелост. Филмът е осъществен със съдействието на наследниците на Hillary и съчетава оригинални цветни кадри и фотографии и драматични възстановки на покоряването.

София Спорт Филм Фест е в Люмиер от 27 до 29 май. Пълната програма на фестивала е тук. Билетите за всеки отделен филм струват 8 лева.