Десетката на Virgil Abloh за Nike ще свърши за нула време

Virgil Abloh никога не спи. След участието си на Pitti Uomo и обявяването на предстояща колаборация с Ikea, бившият креативен директор на Kanye нахлува в архива на Nike за дизайнерския проект The Ten – колекция от десет тунинговани и реконструирани класически модели от историята на американския спортен гигант, обречени да свършат само за няколко минути. Резултатът от близо едногодишната работа между Abloh и Nike e плод не само на желанието на компанията да се противопостави на амбициите на Adidas в категорията с култови колаборации и новаторски модели, но и логична близка среща с порасналия тийнейджър от Илинойс, който изпраща своите скици за нови Nike-ове и Air Jordan-и много години, преди да постигне настоящия си успех с Off-White.

Дизайн естетиката и силуетът на новите инкарнации на класическата десятка изглеждат подходящо за човек, който се вдъхновява от спортните кецове, графити, хип-хоп култура и музикалните обложки на рок албуми и работи през гледната точка на човек с архитектурно и инженерно образование – първоначалната работа очевидно включва стабилна работа с макетното ножче и разноцветни маркери, преди Abloh да обере цветовата гама до нужния минимум и да ги завърши с лека колажна техника, големи надписи върху ключови елементи и свински опашки, няма шега.

Nike Air Jordan 1 x Virgil Abloh

Самата колекция е разделена на две основни теми с по пет модела. Air Jordan I, Nike Air Max 90, Nike Air Presto, Nike Air VaporMax и Nike Blazer Mid от така наречения Revealing са проектирани с идеята да изглеждат по-достъпно с изрязвания на ръка и хитро реконструиране и завършек на основните елементи – етикетите са преместени, запетайката е зашита или уголемена, малките оранжеви правоъгълници са разположени на стратегически места, връзките са надписани леко иронично с “SHOELACES”, Air моделите са дамгосани с подсказващото “AIR”.

Nike Air Max 90 x Virgil Abloh

Nike Air Presto x Virgil Abloh

Nike Air VaporMax x Virgil Abloh

Nike Blazer Mid x Virgil Abloh

Nike Air Force 1 Low x Virgil Abloh

Втората част от колаборацията Ghosting e проектирана с полупрозрачни материали в горната част на класическите Converse Chuck Taylor, Nike Zoom Fly SP, Nike Air Force 1 Low, Nike React Hyperdunk 2017 и Nike Air Max 97. Баскетболните олдскуул модели и най-новите нововъведения на Nike в мекото стъпване си отиват един друг заради използването на един и същ леко прозрачен материал, избран като общ маркер за тяхната обща 94-годишна история. Късмет с опитите да се доберете до който и да било чифт от десетте, когато му дойде времето.

Nike Air Max 97 x Virgil Abloh

Nike React Hyperdunk 2017 x Virgil Abloh

Nike Zoom Vaporfly x Virgil Abloh

Converse Chuck Taylor All Star x Virgil Abloh

Първите пет модела от десетката на Virgil Abloh за Nike (Air Jordan I, Nike Blazer, Nike Air Presto, Nike Air Max 90 и Nike Air VaporMax) са в магазините на NikeLab в Ню Йорк (9-13 септември), Лондон (18-22 септември), Милано (21-25 септември) и Париж (26-30 септември). Цялата колекция е в магазините на NikeLab и определени дистрибутори през ноември.