Streat Fest е първи сериозен опит за уличен гурме фестивал в София

© NeonBrand, Unsplash

Дебютното издание на Thessaloniki Street Food Festival тази пролет събра близо 30 хиляди посетители, от които, съдейки по шеговитите разкази на очевидци и фийдовете в социалните мрежи, половината българи. Вероятно окуражени от този интерес, Бакхус се заемат да запълнят дефицита за подобно събитие в София с първи уличен гурме фестивал, посветен на нещата, от които изданието разбира най-много – добра храна и напитки. 

© Igor Miske, Unsplash

Идеята за еднодневния StrEAT Fest се ражда миналата година и, за разлика от южните ни съседи, медията залага не на масово участие, а на качествена селекция. Обещанието е да видим някои от най-добрите ресторанти, представящи разнообразни национални кухни в София, както и готвачи, пекарни и внимателно подбрани производители и вносители на кафе, вино и бира, както и любопитни продукти за всеки домашен готвач. Амбицията на феста е именно да покаже, че хубавата храна може да бъде и достъпна, както и да популяризира чара на национални кухни, които все още не са достатъчно добре представени у нас като португалската.

© Hans Vivek, Unsplash

Отговорни за атмосферата са Destructive Creation, които работят върху нарочна фестивална зона в реновираната част на Женския пазар. Освен близо четиридесет щанда за ресторанти, фермерски продукти и напитки, ще има още и няколко зони за седене, детски кът, бар, както и джаз музиканти за саундтрак на деня, който ще завърши с парти в по-късните часове. С други думи, идеален повод за похапване с приятели навън преди зимата да ви е прибрала на закрито.

Streat Fest е на 30 септември от 10:00 до 22:00. Билети ще има на място на цена от 10 лева, в които са включени 5 лева консумация. Повече информация за събитието има тук.