Американски прелести

Vans е истинска американската легенда от Южна Калифорния, която се асоциира доста сериозно със скейт и тинейджърската култура, но всъщност е резултат от желанието да се създаде универсална и вечна обувка от брезент и гума с утилитарен дизайн. Преди братята Van Doren да създадат семейната компания през 1966 година, в Съединените щати съществуват само три компании, които предлагат обувки с подметка от вулканизирана гума – Keds, Randy’s и Converse. Дизайнът на най-стария модел на Vans, Authentic, е изключително универсален и изглежда добре с всичко – по този параграф можем да ги смятаме за директно предизвикателство към ниските All Star на Converse, без да пропускаме съществените разлики между двата модела.

Подметките на Authentic са два пъти по-дебели от повечето конкурентни модели по това време. Освен това компанията използва по-качествен и издръжлив брезентов плат за горната част само и само обувката да издържи възможно най-дълго време. Идеята се възприема добре от скейтърите в Санта Моника, които поръчват единични модели с различни десени и допълнително подплатяване и укрепване на глезена. Етикетът върху гумата на подметката откъм петата на новите скейт обувки Off the Wall датира от 1976, но марката се разпознава отдалеч и заради десена чернобяло шахматно каре и кецове без връзки, които всъщност са еволюирала обувка за лодка с подметка, която не се пързаля.

Authentic е унисекс модел, които може да бъде поръчан в безброй разцветки и цветове, а цената му зависи от това дали е от брезент, кожа или някакъв друг текстил. Единствената промяна, която ще направим, е да разкараме жълтокафявите връзки и да ги заменим с по-неутрален и монохромен цвят.

135 лв. от Contrabanda в София на Патриарх Евтимий 72 и в Сердика Център и Сити Център София.