10 жестоки бутилки от тазгодишния Уиски Фест София

Петото издание на Уиски Фест София е идеална възможност не само да пробваме (внимателно) дузина едномалцови магични еликсири с красиви етикети от далечни страни, но и да се превърнем в истински енциклопедии за над 300 различни бутилки, част от които ще дебютират именно на тридневното събитие този уикенд. И докато попивате внимателно традициите и историите за иновации и производство от посланиците на всяка марка и една дузина уиски експерти на майсторските класове, позволете да ви запознаем с бърза селекция на десет бутилки, които заслужават внимание.

Jameson Caskmates e най-мъжкото и пичовско уиски в портфолито на Pernod Ricard, идеята за което възниква след един разговор между мастър дестилера на марката и главния пивовар на Cork’s Franciscan Well Brewery – този симпатичен ирландец завършва своя процес на зреене в бъчви от стаут бира. Тройната дестилация на Jameson му носи добре познатата мекота, а отлежаването в бирени бъчви внася нотки на како, кафе и карамел.

22-годишното едномалцово One for the Road на Jura One for the Road е произведено само в пет хиляди бройки в чест на края на 39-годишната кариера на мениджъра на едноименната дестилерия Willie Cochrane – идеална инвестиция за колекционери.

Johnnie си е Johnnie. Blender’s Batch има кехлибарен цвят, аромат на банан, карамел, печена ябълка, кафява захар и ванилия, вкус на сладък джинджифил с медени нотки и дъб и мек и ръжен завършек, който може да бъде наш в бутилка от 500 милилитра за сравнително скромните 18 лева.

Това лимитирано издание с осемгодишен Lagavulin е създадено по повод 200-годишнината на дестилерията, има цвета на светло злато, ухае на млечен шоколад и лимон и има пищен вкус на мента и тъмен шоколад с чист, дълъг и опушен завършек от дъх на сладък дим.

Историята за това как няколко дървени сандъка със скъпоценно усики са изоставени в арктическата зима на 1909 година, за да бъдат открити отново повече от век по-късно, е като написана специално за издръжливата връзка между човек и неговата малцова напитка. Mackinlay’s Rare Old Highland Malt на Shackleton е внимателно пресъздадена реплика на оригиналнати 25 кашона малцово уиски Мackinley’s, което отплава за ледения континент в помощ на изследователя Ernest Shackleton и неговата експедиция Nimrod.

12-годишният ирландец на дестилерията Powers Johns Lane ще навлиза тепърва на пазара в страната – говорим за single pot стил уиски с комплексен аромат и вкус, което отлежава основно в бъчви от американски дъб.

The Dalmore Quintessencе e част от лимитираната серия от края на това лято, която може да бъде намерена ексклузивно на уиски феста и може да се похвали със статуса на единственoто малцово уиски с финиш в бъчви от пет различни сорта Калифорнийско червено вино. Как става така? Много лесно – отлежаването започва в стари бърбън бъчви, преди течността да бъде разпределенена равномерно в пет различни винени бъчви. Чиста работа. Емблемата ала Истински детектив също не е лоша.

The Glenlivet Founder’s Reserve e поредното отлично уиски в бъчвите и бутилките на една така или иначе страхотна дестилерия. Добре балансираната и много мека едномалцова напитка има плодов вкус и отлежава в специални, нови бъчви от американски дъб. Тази разновидност на класическия Glenlivet е още едно доказателство защо тази марка има едни от най-добре продававаите се едномалцови уискита на пазара в момента.

Това едномалцово и силно уиски на Glen Grant отлежава търпеливо в единична шери бутилка повече от половин век, преди да го бутилират отново в реплики на фирмените дестилатори, декорирани с 18 каратово злато и поставени в кутия от шотландски дъб. Цветът на това рядко уиски напомня за петдесетте есени, преминали през Викторианските градини по време на неговото зреене.

Има няколко основателни причини Peerless Spirit да се придвижва с брониран автомобил и да е най-голямата и очаквана звезда на тазгодишния фестивал. 65-годишният едномалцов скоч на Macallan се разлива от ужасно красив и майсторски изработен декантер на френската компания за ювелирен кристал Lalique и служи като последната глава в колекционерската колаборация между двете марки Six Pillars, известна и под името дайте да пускаме ужасно рядък и стар скоч в кристални бутилки и да ги превръщаме в най-скъпо продаваните уиски серии в историята. Неподражаемият дух на това наистина изключително уиски с цвят на тъмен орех обаче ще бъде усетен само от отличници: всеки един от 450-те кристални декантера със силует на парфюм в ръчно изработена кутия от дърво, мед, фин италиански набук и зелена кожена подплата струва скромните 65 хиляди лева – по една чиста хилядарка за всяка година.

Уиски Фест София е в Sofia Event Center (Paradise Center) до 30 октомври. Билетите струват 25 и 35 лева, входът е 18+, изключения не се правят. Повече информация и пълна програма на събитието има тук. Не забравяйте да консумирате отговорно, за да не се излагаме пред чужденците.